Vattnet glimrar och båtarna guppar i vågorna som slår in mot strandkanten nedanför stugan i Trollbäcken. I trädgården vid den röda släktstugan finns olika sittplatser uppställda men det är på bryggan som picknick-filten vecklas ut.
– Det här är stället där jag tillbringar flest dagar i rad, säger Katrine Riklund.
Nyfikenhet, kunskapsspridning och utveckling är tre saker som professorn, prorektorn och överläkaren Katrine Riklund vurmar för. Det har visat sig ge resultat då hon nyligen fick ta emot det vetenskapliga Alfred Breit-priset på en kongress i Leipzig i Tyskland.
– När jag öppnade mejlet om att jag skulle bli tilldelad priset tänkte jag först att det här måste vara fejk. Min man Tore frågade om de ville ha något bankkonto, men nä det ville de inte, så då förstod vi att det är nog sant!, säger Katrine Riklund.
Priset har delats ut sedan 2012 till förmån för forskning inom radiologiskt område, men det är inte förrän i år som det delas ut till en forskare utanför Tyskland. Katrine Riklund forskar dels om att öka kunskapen för vad som händer i hjärnan vid åldrande och hur det kan avbildas med såkallad hybrid imaging, men också om förbättring av visualiseringen vid cancersjukdomars utbredning och svar på behandling.
– Som kvinna och forskare har jag upplevt en hel del. Det kan låta floskelaktigt, men ju högre upp på toppen man kommer desto mer blåser det. Man måste kunna förhålla sig till det för att klara sig, säger Katrine Riklund.
Att ha god självkännedom och att omge sig med bra människor är exempel forskaren ger på vad som underlättar att jobba i ett hårt klimat.
– Man måste värdera när folk hoppar på en, vad som är uttryck för deras viljor och vad man själv är orsak till.
Under våren 2016 tog hon över som president för ESR, European society of Radiology, en vetenskaplig förening som nu har mer än 100 000 medlemmar i hela världen. Samtidigt funderade hon på vad hon skulle göra härnäst.
– Det året tackade jag nej till flera jobberbjudanden på andra ställen och tackade ja till erbjudandet att bli prorektor vid Umeå universitet. Även om jag reser många dagar per år är det här jag vill ha min bas. Norra Sverige är otroligt viktigt för mig, säger hon
I sitt jobb som prorektor, det vill säga ställföreträdande rektor, vid Umeå universitet, professor och överläkare har Katrine många uppdrag inom den akademiska världen. Uppdragen kräver en hel del resor runtom i världen och fastän hon är tillfälligt boende, som hon uttrycker det, i Umeå så vet hon var hon hör hemma på riktigt.
– Trollbäcken är Piteå och det är ett fantastiskt ställe. Alla jag träffar runt om i världen vet hur bra sommar-Piteå är för det har jag visat för dem! Hade det funnits lite fler sjökrogar så hade det varit perfekt.
Katrine blickar ut över vattnet och lyfter handen till en hälsning när hon ser hur brorsans båt kommer emot oss, för att sedan vika av och ta sikte mot sin egen stuga på en udde ett par hundra meter bort.
– Marken som stugan är byggd på ägde min mormor och morfar. Mina föräldrar byggde stugan som sedan gått i arv till mig och mina två bröder. Men 2004 gjorde vi upp affären och sedan dess är det jag och min man Tore som äger stället och hela familjen tillbringar så många sommarveckor som möjligt här.
Katrine berättar hur hon som barn uppskattade att vara här på somrarna och detsamma gäller hennes döttrar.
– På sommaren far vi aldrig härifrån, är det någon som vill träffa oss är de välkomna hit, säger hon med ett leende.