Det var först i tidningen Anders Westerberg, ordförande för Pite Moppers, fick reda på att den årliga mopedutställningen under augusti inte kommer kunna hållas på Rådhustorget. Han tog kontakt med Piteå kommun med frågan var de nu ska hålla hus under Mopedens dag. De två alternativen som föreslogs var helt att utesluta för Westerberg.
– Kommunens förslag är förkastliga, säger han.
Piteå kommun gav honom alternativen Badhusparken och Löjan. Men båda alternativen menar han leder till att möjligheten för spontanbesök försvinner.
– Det som är överlägset med Rådhustorget är alla spontanbesökare, som egentligen inte vet att vi finns till eller inte tagit sig dit speciellt för utställningen. Vi är så angelägna att visa upp oss för många, inte bara för de som är intresserade utan för andra människor som kanske blir intresserade, eller bara gläds åt gamla minnen, säger han.
Anders Westerberg föreslog då Kaleidoparken/Residensgården. Han ser det som det enda möjliga alternativet och platsen är reserverad för dem den 9 augusti.
– Det är det minst dåliga alternativet om det inte dyker upp något annat, säger han.
Sommarplanerna för Rådhustorget har Anders Westerberg inget emot, utan besvikelsen grundas i att kommunen inte tog kontakt med dem.
– Vi har varit där sedan 2002 och nu kommer det inte finnas plats för någon annan. Vi blev inte erbjudna en annan plats förrän efter mina påtryckningar och det finns inte många andra platser för oss i Piteå som är lämpliga för sådana evenemang, säger han.
Micael Kemi, gatuchef i Piteå kommun, beklagar situationen.
– Vi beklagar om det uppfattas som exkluderande, när vår ambition är att inkludera och inte stänga ute.
Enligt Kemi är alternativen som presenterats rimliga.
– Vi arbetar för att skapa plats för så många aktörer som möjligt i stadskärnan. Rådhustorget är ett begränsat utrymme och ibland måste vi prioritera. Jag ser fram emot deras evenemang i Kaleidoparken, om de väljer att ansöka tillstånd från polismyndigheten, säger han.
Anders Westerberg menar att kommunen prioriterar mellan olika kulturevenemang.
– De gör skillnad på kultur och kultur. Vi försöker bevara mopeder för att visa upp dem. Men det är en kultur som inte är så viktig för Piteå kommun. Det är annan kultur som prioriteras.
Han nämner crusingevenemang med amerikanska veteranbilar, där Pite Moppers visserligen är välkomna. Men mopeden har en egen historia.
– När mopedlagen kom 1952 kunde folk köpa sig en moped för att ta sig till jobbet. Bodde man i Öjebyn och jobbade på SCA i Munksund var det ganska långt att cykla varje dag, så mopeden var ju en revolution, säger Westerberg.
Micael Kemi tycker att alla arrangörer är viktiga.
– Vi ser all kultur som en viktig del av stadens identitet. Vår bedömning grundas inte på vad som är "finare" kultur, utan på vilka möjligheter som finns i stadsmiljön vid olika tidpunkter. Det är alltid en balansgång med vår ambition att Piteå ska vara en levande stad, och ibland krävs kompromisser, säger Kemi.
Första utställningen med veteranmopeder hölls år 2002. Då var det en liten skara på 24 utställare. Under det efterföljande året bildades Pite Moppers och idag har föreningen 200 medlemmar.
För nästan 20 år sedan höll Pite Moppers en utställning på Piteå museum under fem månader. Fem tusen besökare kom under den perioden.
– Det hade aldrig varit så mycket besökare under en fem månaders-period vid det tillfället, och det säger en del om intresset. Jag tycker politiker och tjänstemän inte kan bortse från det, säger Anders Westerberg.