Som första restaurangkedja i Sverige lanserar Pinchos 3D-printat kött, "New Meat" tillsammans med foodtechbolaget Redefine Meat i Nederländerna.
"Köttet" görs med hjälp av en 3D-printer som skapar en struktur av protein, smak och fett. Resultatet ska vara slående likt vanligt kött sett till smak, textur och arom trots att ingredienserna består av soja, vete, vegetabiliska oljor, kryddor och torkade grönsaker.
– Köttet har en smak och konsistens som påminner mycket om vanligt kött, man har jobbat mycket med texturen så att det ska lägga sig rätt på tungan. Jag är själv en köttälskare, men det smakar riktigt bra, säger Amanda Karlberg.
I köket på Pinchos i Piteå finns ingen 3D-skrivare, utan maten kommer fryst och tinas, skärs upp och steks på plats.
Sedan två veckor tillbaka finns "köttet" dels i en hamburgare, dels som en flankstek på en sandwich.
Har det varit stor efterfrågan?
– Nej, tyvärr inte, Piteåborna är nog lite rädda för att våga testa nya saker. Fast de som smakat har varit väldigt positiva, säger Amanda Karlberg.
Kommer det även finnas kvar vanligt kött på menyn?
– Ja, absolut, den lilla plansteken är vår storsäljare. Men är man vegan och vill ha något annat, så prata gärna med oss så hjälper vi till.
Hur smakade då det 3D-printade köttet? Jodå, hamburgaren var en riktig fempoängare, även flanksteken fick klart godkänt av PT:s team.