Pinchos i Piteå först ut med 3D-printat kött

Pinchos i Piteå är först ut med att erbjuda 3D-printat kött på menyn, men än så länge har Piteåborna varit försiktiga. "Fast de som smakat har varit väldigt positiva", säger Amanda Karlberg, restaurangchef.

Syskonen Amanda Karlberg, resturangchef och Emil Karlberg, köksansvarig, visar upp de två nya rätterna med 3D-printat kött. "Jag är en riktig köttälskare egentligen, men jag tycker det smakar riktigt bra", säger Amanda.

Syskonen Amanda Karlberg, resturangchef och Emil Karlberg, köksansvarig, visar upp de två nya rätterna med 3D-printat kött. "Jag är en riktig köttälskare egentligen, men jag tycker det smakar riktigt bra", säger Amanda.

Foto: Carolina Bengtsson

Piteå2023-09-02 13:30

Som första restaurangkedja i Sverige lanserar Pinchos 3D-printat kött, "New Meat" tillsammans med foodtechbolaget Redefine Meat i Nederländerna.

"Köttet" görs med hjälp av en 3D-printer som skapar en struktur av protein, smak och fett. Resultatet ska vara slående likt vanligt kött sett till smak, textur och arom trots att ingredienserna består av soja, vete, vegetabiliska oljor, kryddor och torkade grönsaker.

undefined
Två rätter med 3D-printat kött: Hamburgare med mosad chili cheese och rökig dressing och flankstek på ett rostat levainbröd med dijonnaise, chimichurri och citronkaramelliserad lök.

– Köttet har en smak och konsistens som påminner mycket om vanligt kött, man har jobbat mycket med texturen så att det ska lägga sig rätt på tungan. Jag är själv en köttälskare, men det smakar riktigt bra, säger Amanda Karlberg.

undefined
"Det är en ny teknik, så det känns roligt att vara först ut", säger Amanda Karlberg som hoppas att fler får upp ögonen för de nya rätterna med 3D-printat kött.

I köket på Pinchos i Piteå finns ingen 3D-skrivare, utan maten kommer fryst och tinas, skärs upp och steks på plats.

Sedan två veckor tillbaka finns "köttet" dels i en hamburgare, dels som en flankstek på en sandwich.

Har det varit stor efterfrågan?

– Nej, tyvärr inte, Piteåborna är nog lite rädda för att våga testa nya saker. Fast de som smakat har varit väldigt positiva, säger Amanda Karlberg.

undefined
Det ser ut som kött och smakar som kött. Fast egentligen är det en blandning av soja, vete, vegetabiliska oljor, kryddor och torkade grönsaker.

Kommer det även finnas kvar vanligt kött på menyn?

– Ja, absolut, den lilla plansteken är vår storsäljare. Men är man vegan och vill ha något annat, så prata gärna med oss så hjälper vi till.

undefined
Hamburgaren fick riktigt högt betyg, sandwichen med flankstek klart godkänt av PT:s reporter.

Hur smakade då det 3D-printade köttet? Jodå, hamburgaren var en riktig fempoängare, även flanksteken fick klart godkänt av PT:s team.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!