- En av anledningarna är att vi vill ha en enda samarbetspart i hela Sverige, som vi kan kontrollera och ställa krav på. Det har varit svårt att kontrollera att alla avtal följs när vi anlitat många små lokala städfirmor, säger Richard Bergfors, vd för Max.
Slavkontrakt
Max är en av tre hamburgerkedjor som förra veckan uppmärksammades i tv-programmet "Uppdrag granskning" för att ha anlitat städfirmor som haft anställda på rena slavkontrakt.- Vi har sagt upp avtalen med de städfirmorna, och städar själva tills avtalet med Samhall träder i kraft, säger Richard Bergfors.
Det är dock inte tv-avslöjandet som är orsaken till samarbetet med Samhall.
- Vi skulle ha skrivit det här avtalet i vilket fall som helst. Vi har fört en dialog med Samhall sedan 2002, och samtalen har intensifierats det senaste halvåret, säger Richard Bergfors.
Fler arbetsuppgifter
Avtalet med Samhall gäller inte bara städning.- Personalen kommer även att utföra andra uppgifter, exempelvis serveringsvärd, köksarbeten och en rad andra sysslor. Målet är att vi ska ha minst 200 arbetshandikappade på Max inom ett par år, säger Richard Bergfors.
Max och Samhall har redan genomfört ett pilotprojekt i Norrbotten för att finna en modell för hur arbetshandikappade kan slussas över från Samhall till Max. Projektet genomfördes med stöd från EU:s Leonardo-program, och tanken är att samarbetet ska bli en modell för andra företag i Europa som vill anställa medarbetare med funktionshinder.
Testpilot
Pitebon Lars Andersson har varit en av "testpiloterna" i projektet. Efter tre månaders praktik på Max i Piteå fick han i november förra året fast anställning som serveringsvärd.- Jag ser till att det är städat i serveringen, tar ut sopor, torkar bord, golv och kundtoalett, fyller på bestick och svarar på kundernas frågor, berättar han.
Lars Andersson tycker att fler företag borde göra som Max, och utbilda sina chefer i vad olika handikapp innebär.
- Många handikappade som söker jobb blir bortgallrade tidigt, även om handikappet inte har någon negativ effekt på den arbetsplatsen, eftersom arbetsgivarna inte vill ta risken.
Ingen nackdel
Själv har Lars dyslexi och damp.- Dyslexi är inget handikapp som serveringsvärd. Min damp gör att jag är rastlös och har svårt att sitta still, och då är det här jobbet perfekt eftersom jag får röra mig hela tiden här, säger han.
- Hittar man ett yrke som passar så är handikappet inte längre ett handikapp.
Jobbet som serveringsvärd är Lars Anderssons första riktiga arbete.
- Jag har fått självförtroende och självkänsla av att få ett jobb, jag känner mig behövd. Jag tror att alla människor har behov av att känna sig behövda och vara en del av samhället.
Föredrag
När pilotprojektet redovisades i Bryssel förra månaden fick Lars Andersson berätta om sina erfarenheter inför en samling EU-funktionärer och politiker.- Jag höll föredraget på engelska, så det var en utmaning. Men jag fick bra respons. Många länder har också fått ideer om att göra liknande projekt.
Nu hoppas Lars Andersson att fler funktionshindrade ska få möjlighet att arbeta.
- Det behövs att fler arbetsgivare än Max gör det här, säger han.