På gymmen i Piteå sitter det stora anslag som uppmanar till att träna rent – det vill säga utan prestationshöjande dopingpreparat.
Den typiska användaren av dopingpreparat är vanligtvis en kille mellan 17 och 30 år, som är ute efter att bygga maffiga muskler på gymmet.
UNG har intervjuat Johan Öhman från projektet S.A.N.N (Samverkan. Antidopning. Nätverk. Norrbotten.) ingår också andra deltagare. Exempelvis; tullen, Socialstyrelsen, Folkhälsoinstitutet, länsstyrelsen, landstinget, kommunförbundet, gymmen och Norrbottens Idrottsförbund.
Vilket är det vanligaste sättet att få i sig dopingpreparat?
– Det att folk dopar sig med anabola steroider, men det vi informerar om är den ofrivilliga dopingen som kan ske när man tar kosttillskott. Det är till exempel inte alltför länge sedan som man upptäckte kostillskottet Craze i samband med att en kille blev så dålig att han fick läggas in på sjukhus. De genomförde en del tester, och det visade sig att preparatet innehöll spår av amfetamin.
Det pratat om att man kan råka få i sig otillåtna preparat trots att det inte framgår av innehållsförteckningen. Vilka typer av tillskott handlar det om?
– Framför allt handlar det om PWO-preparat, alltså sådana som man tar innan träningen och som ska vara prestationshöjande. De gör att man orkar fler repetitioner, bränner mer fett och överhuvudtaget känner sig pigg och alert.
Dopingkontroller
Personalen på många gym går en utbildning där de lär sig kännetecknen för doping. När någon uppvisar symtom kan gymmet i enlighet med de avtal som finns kontakta polisen som i sin tur genomför en dopingkontroll. De får göra en dopingkoll på vem som helst, även utan att förvarna.
Händer det att tjejer åker fast för doping?
– Av de muskelbyggande preparaten, tas 99 procent av män. Tjejer är mer för bantningspiller och liknande. Därför är det ytterst ovanligt, jag tror faktiskt inte att det har hänt under de senaste åren i alla fall, att tjejer åker fast för doping.
Finns det någon typ av förändring som ni skulle vilja se gällande kosttillskott och liknande preparat?
– Ja, vi skulle vilja se att det fanns en bättre lagstiftning på området. Så som det ligger till just nu kan vem som helst sälja kosttillskott helt utan krav och granskning. Man har till exempel hittat läkemedelssubstanser, bland annat synefrin, i både bantningspreparat och uppiggande kosttillskott. Vi skulle vilja se att det fanns en förhandsgranskning av preparaten innan de kommer ut på marknaden, och att man inför en slags licens för försäljning av kosttillskott, och att denna kan återkallas om försäljaren missköter sig.
– Tänk på att man som kund i dag inte kan vara säker, att man får det man faktiskt köper. Man behöver faktiskt inte köpa kosttillskott överhuvudtaget, man får i sig det man behöver med vanlig mat. Lägg pengarna på någonting roligt i stället! Vill man bygga muskler ska man så klart göra det, men gör det rent. Det går alldeles utmärkt att bli stor och stark även utan kosttillskott.
Piller och pulver blir lätt till en gråzon
Kan man verkligen vara säker på vad man stoppar i sig när man äter kosttillskott? Träning och olika sorters tillskott är ett hett ämne bland unga i dag.
Foto: Elin Wiklund
Kosttillskott är benämningen på mineraler och vitaminer i koncentrerad form. De är till för att komplettera den ordinära kosten och finns i bland annat pulver- och pillerform.
En studie Livsmedelsverket gjort på 43 olika kosttillskott inköpta från svenska hemsidor visade stora brister vad gäller märkning. Bara två av produkterna uppfyllde märkningskraven och åtta stycken skulle ha kunnat klassats som läkemedel.
Kreatin säljs ofta som kosttillskott i den kemiska formen ”kreatinmonohydrat” och ger då ökad explosivitet i musklerna. Riskerna med kreatin diskuteras flitigt och EU:s vetenskapliga kommitté menar att man inte kan kalla det ofarligt.
Kostundersökningar som gjorts visar att de flesta får i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler och därför inte behöver kosttillskott. Det kan istället vara farligt att få i sig för mycket vitaminer och mineraler.
Sedan år 2005 finns särskilda föreskrifter gällande kosttillskott. Där står bland annat hur förpackningarna ska märkas för att vara godkända.
Nyligt påträffades dopingmedel i det hyllade kosttillskottet ”Craze”. Ämnena i produkten har liknats vid amfetamin och människor påstås ha dött av liknande substanser.
FAKTA Samverkan Antidoping Nätverk Norrbotten
S.A.N.N är ett treårigt projekt som främst inriktar sig på antidopingarbete ur ett samhällsperspektiv. I projektet ingår bland annat initiativet ”100 procent ren hårdträning” som samtliga gym i Norrbotten omfattas av. Syftet är att lyfta fram att det är möjligt att träna sig stor och stark även utan att äta piller.
TIPS Piteåbaserad livsstilsblogg
Hemsidan 4-klövern drivs av fyra Piteåkillar som bloggar om träning, kost och livsstil. Inspireras av videos, träningstips och bilder. www.4-klovern.se