Piggare och friskare med bra ventilation

God ventilation är A och O för inomhusmiljön. Eftersom luftkvalitén inte syns, utan bara känns, prioriteras den ofta bort. Karim Layuoni har valt att installera en komplett ventilationslösning i sin villa. ”Man ska leva i sitt hem”, säger han.

Eftersom Karim Layouni har astmatiker och allergiker i familjen var det en självklarhet för honom att installera en komplett installationsanläggning när han bestämde sig för att bygga ett nytt hus.

Eftersom Karim Layouni har astmatiker och allergiker i familjen var det en självklarhet för honom att installera en komplett installationsanläggning när han bestämde sig för att bygga ett nytt hus.

Foto: Christoffer Markström

PITEÅ2018-05-02 18:30

När Pitebon Karim Layouni bestämde sig för att bygga nytt var det en självklarhet för honom att installera en komplett ventilationslösning i den nya villan. FTX är ett begrepp inom ventilationsbranschen, som står för från- och tilluft med värmeväxling.

– Vi hade det där vi bodde tidigare, så jag vet att det gör stor skillnad. Vi har astma och allergi inom familjen, därför är god luftkvalitet ett måste för oss, säger Karim Layouni.

Unken doft, imma på fönstren, astmatiska och allergiska besvär är några av konsekvenserna en dålig ventilation kan ge. Tommy Wixner, som driver plåt- och ventilationsfirman Wixners i Öjebyn, får ofta frågan ”hur mycket sparar jag på att installera en ventilationslösning?”

– Faktum är att det är inte säkert att du sparar något alls. Ventilationen förbrukar lite el, men eftersom den återvinner värmen i frånluften kan uppvärmningskostnaden sjunka lite, säger han.

Den primära vinningen i att ha en god ventliation är komforten.

– För astmatiker är det jätteviktigt. Luften upplevs som lättare. Många märker en tydlig skillnad bara efter någon dag, säger Sebastian Wixner, ventilationsmontör.

– Vi har haft kunder som hört av sig till oss i efterhand och sagt att det är det bästa de gjort att installera en komplett ventilationslösning. En kvinna vi var hemma hos berättade att hon inte längre behöver använda astmaspray före sänggåendet, säger Tommy Wixner.

I många äldre hus har den naturliga ventilationen, självdraget, försvunnit i takt med att huset tilläggsisolerats. Fönster har bytts ut och den tidigare värmekällan, pannan, har ersatts med en modernare värmeanläggning.

– När huset blir tätare tappar man den ”naturliga tilluften” som fanns tidigare. Och murstocken som skapade ett sug när den värmdes upp förlorar också sin funktion, berättar Tommy Wixner och fortsätter.

– Om man ändå ska borra upp stora hål i väggarna för att få in fräsch luft i huset så finns det ingen mening med att byta fönster och tilläggsisolera, då blir värmeförlusten densamma i alla fall.

Men liksom mycket annat i villabranschen är även ventilationslösningar relativt kostsamma historier.

– Förutsättningarna varierar lite beroende på hur huset ser ut, men ska du ha en komplett installationsanläggning får du räkna med mellan 80 000 och 120 000 kronor, säger Tommy Wixner.

Ventilation

Luften i en bostad behöver bytas ut hela tiden. Ventilationssystemet ska föra in en tillräcklig mängd uteluft, och föra bort föroreningar och hälsofarliga ämnen. Ventilationen ska också medverka till att föroreningar inte sprids från mindre rena rum till rena rum.

För att få ett bra inomhusklimat krävs ett rätt utformat ventilationssystem, genomtänkta val av byggmaterial och fuktsäkert byggande.

Uteluftsflödet ska lägst motsvara 0,35 liter per sekund och kvadratmeter bostadsyta. Det är tillåtet att minska uteluftsflödet när ingen är hemma, för att spara energi.

Källa: Boverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om