Söndag besökte Peter Eriksson, ordförande för riksdagens konstitutionsutskott, Piteå för att delta i årsmötet för miljöpartiet Norrbotten.
– Jag har tagit upp vikten att rösta i EU-parlamentsvalet i vår,säger Eriksson, som uppger att han inte ställer upp i höstens riksdagsval eftersom Mp har regeln att ingen i partiet ska sitta i riksdagen längre än tolv år.
– Dit har jag nått nu.Det är en bra regel, säger, Peter Eriksson, som dock inte kommer att ge upp politiken.
Till parlamentet
Nu vill han till EU parlamentet.
– Eftersom jag står på andra plats på vår lista är chanserna goda att jag kommer in, säger Peter Eriksson.
Han pekar på att sker det får EU en tydlig röst från Norrbotten.
– Det behövs när så många beslut flyttats till Bryssel. Allt från tågtrafik till jordbruksfrågor, konsumentfrågor och ekologisk mat. Kemikaliepolitiken ligger där,säger miljöpartisten, som säger att det är viktigt att Norrbotten har någon i Bryssel som också kan påverka frågan om Norrbotniabanan.
Peter Eriksson är djupt kritisk till att framförallt moderaterna vill stoppa banan. Tre gånger har regeringen avslagit NorrbotniabananABs begäran att regeringen ska ställa sig bakom en EU-ansökan, trots att den tidigare uttryckt, att kan det ordnas en delfinansiering kan staten tänka sig att ställa upp.
Farlig hållning
– Regeringens hållning är farlig eftersom det finns risk för att också EU prioriterar bort banan, säger Peter Eriksson.
– Regeringen har helt enkelt inte förstått hur viktig Norrbotniabanan är för Sverige. Elmsäter Svärd och Reinfeldt är oerhört Stockholmsorienterade. De har ingen tilltro till svensk industri utan tror att det är enbart tjänster som ska försörja Sverige.
– Kristdemokraten Mats Odell har också uttryckt sig konstigt där han sagt att "man kan inte ha järnväg till vartenda hygge i Norrbotten".
Miljöpartisten bekräftar att partiet ställer sig bakom en kilometerskatt, något bedömare anser skulle slå hårt emot åkerinäringen i bland annat Norrbotten.
– Vilket är helt fel. Införs kilometerskatt får alla inklusive utländska åkare betala. Den tar bort svartjobb där utländska chaufförer jobbar under orimliga villkor. En kilometerskatt gör att svenska åkare kan konkurrera på lika villkor, kilometerskatten kommer att skapa 3000 nya jobb i Sverige, säger Peter Eriksson.