Personalen utbildas för ny måltidsverksamhet

MAT. Från varm till kall. Nu påbörjas Piteå kommuns förändring av måltidsverksamheten, men smakmässigt blir det inga större skillnader. På fredagen fick bland andra kommunalråden proväta den nya maten. Ett test som föll väl ut.

Piteå2007-01-27 00:00
Beslutet att förändra kommunens kostorganisation innebär att måltidsverksamheterna inom äldreomsorgen och skolan slås samman. Ansvarig för verksamheten är fastighetskontoret.<br /><br />Förändringen av kostorganisationen är dels ekonomisk, målet är att spara 4-5 miljoner kronor, men det handlar också om att kunna följa livsmedelsverkets lagar och riktlinjer och om målet att kunna erbjuda fler anställda heltid.<br /><br />Från sex centralkök (de första två byggs om i sommar) ska kyld mat köras ut till mindre produktionsenheter och mottagningskök där maten färdigställs. Om cirka två år beräknas hela organisationen vara utbyggd, men redan på måndag påbörjas försök på fem avdelningar på Mogården och Roknäsgården.<br /><br />- Fullt utbyggt får det viss konsekvens på personalstyrkan. 20-25 årsarbeten beräknas försvinna, men förhoppningen är att ingen tillsvidareanställd ska behöva gå. Möjligen kan det till en del bli tal om naturliga avgångar, säger fastighetschefen Jan Ställ.<br /><br /><h3>Många berörs</h3>Mats Åström är projektledare för omläggningen.<br /><br />- I dag producerar cirka 90 kök mat i varierande mängd. Det är en oekonomisk organisation. För att klara sparkraven så räcker det inte att gå fram med osthyvel, det krävs en rejäl omläggning.<br /><br />- Kommunen serverar cirka 10 200 portioner vardagar och räknar man med anhöriga och personal så är det oerhört många människor som berörs av kosten, men vi tror att det här ska bli bra, säger Mats Åström.<br /><br /><h3>Snabb kylning</h3>Under några dagar har konsulten Inge Dahlgren utbildat kostchefen Maria Stoltz, kokerskorna på Österbo och personalen som ska ta emot maten på Mogårdens och Roknäsgårdens äldreboenden.<br /><br />- Det är lite av examen nu, säger Maria Stoltz när de tolv rätterna dukas fram som buffe.<br /><br />Nedkylningssystemet går i korthet ut på att den tillagade maten ska kylas ner snabbt. I särskilda kylar, blastchillers, ska maten kylas till plus tre grader inom max 90 minuter. <br /><br />Därefter är det av största vikt att kylkedjan hålls fram tills dess det är dags att värma och äta maten.<br /><br /><h3>Kan bli bättre</h3>Anna-Lena Lindkvist, undersköterska på Mogården, är en av dem som har fått utbildning.<br /><br />- Jag tror att det kommer att bli bättre kvalitet på maten, inte minst pasta och potatis. Det vi befarar är mer jobb, men det vet vi inte ännu.<br /><br />Men det ska man ta reda på. Tidigare har den gamla matmetoden filmats och nu ska det nya sättet filmas.<br /><br />- I mars ska det redovisas och då är det upp till politikerna att fatta beslut om fortsättningen, säger fastighetschefen Jan Ställ.<br /><br />Hur det än blir torde det inte bli någon smakmässig försämring av maten i alla fall.<br /><br />
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om