Personalen orolig för neddragningar

Sjukvård. Landstingets översyn av sjukgymnastik och arbetsterapi i länet oroar personal i Piteå. Resurser som tillsatts för att kapa köerna till ortopedin kan minska om förslagen från översynen går igenom.

Piteå2006-03-09 00:00
Att förbereda patienter noga inför knä- och höftledsoperationer och att rehabilitera dem snabbt har varit ett viktigt arbete vid det nya ortopediska centrat i Piteå. Allt i ambition att minska de långa köerna.

Till stora delar har man också lyckats. I sin rapport till landstingsstyrelsen som landstingsdirektör Elisabeth Holmgren lämnar i dag skriver hon att verksamhetsansvariga räknar med att uppfylla vårdgarantin inom ortopedin inom några månader.

Landstingsdirektören påpekar att rehabiliteringen efter operationen där sköterskor, sjukgymnaster och arbetsterapeuter samverkar är en viktig del i vårdkedjan. Hon beskriver också förberedelserna innan operationen där patienten bland annat får ett träningsprogram. Att förberedelserna är så noggranna gör att så gott som alla planerade operationer kan genomföras.

Rädd för stopp

Men enligt ett brev som kommit till landstingsledningen från sjukgymnasternas fackliga ombud i Piteå finns det en oro och besvikelse över att resurserna ska minska. I våras tillsattes 1,75 sjukgymnasttjänst och 1,75 arbetsterapeuttjänst enligt önskemål från klinikledningen för att klara kökortningen. Nu har personalen fått veta att en tjänst är i farozonen.

Det fackliga ombudet befarar att patientflödet ska stoppas upp om det blir verklighet.

Bakgrunden till minskningen är en översyn av sjukgymnastiken och arbetsterapin i hela länet. Anledningen är att det har varit stora skillnader på behandlingar och resurser vid de olika klinikerna.

- Man har behandlat patienter olika helt enkelt, och så ska det inte vara. Det är oerhört viktigt att alla får likvärdig vård, säger Sven Söderberg, länschef för geriatrik och rehabilitering.

Arbetet med att se över fördelningen har pågått i ett år och har nu, bland annat, resulterat i förhandlingar mellan arbetsgivare och fack. Vissa sjukhus kommer att få personalförstärkningar, andra kommer att få släppa ifrån sig personal. Däribland Piteå.

- Ingenting är klart ännu, betonar Söderberg. Det finns ett förslag att vänta med verkställigheten i Piteå just för att se hur det går med kökortningarna.

Sven Söderberg säger att han förstår personalens oro men att landstinget inte kan undanta de som fått extra resurser från att ingå i den totala fördelningen. Kalix och Kiruna tappar också tjänster enligt förslaget.

Gällivare och Sunderbyn får tillskott.

- De som förlorar mest tappar drygt en tjänst. De som vinner mest får en tjänst extra.

Sjukgymnasternas fackliga ombud i Piteå vill inte kommentera sitt brev till ledningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om