Permobil godkänns för färdtjänst

Kommunen ändrar sig. Från den 1 december får funktionshindrade rätt att ta med permobilen vid färdtjänst.– Det känns jättebra. Nu kanske jag kan besöka julhandeln i stan, säger Bertil Lundholm i Jävrebodarna.

För Bertil Lundholm och många andra rörelsehindrade innebär Piteå kommuns beslut större rörelsefrihet.

För Bertil Lundholm och många andra rörelsehindrade innebär Piteå kommuns beslut större rörelsefrihet.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2014-11-23 08:25

I somras skrev PT om Bertil Lundholms problem. Han bor lite avsides i Jävrebodarna och har på äldre dagar fått problem med hälsan. Den 10 januari i år fick han ja till färdtjänst med hustrun Britta som ledsagare, men avslag på begäran om att få ta med permobilen.

Piteå kommun har liksom många andra kommuner valt att tolka färdtjänstlagen strikt och flera ärenden har gått till domstol som dömt till kommunernas fördel. Följden har blivit att Bertil Lundholm och många andra i hans situation har fått finna sig i att få sin rörelsefrihet begränsad.

Självständigt liv

I samband med PT-artiklarna berättade socialnämndens ordförande, Agnetha Eriksson (S), att nämnden gett förvaltningen i uppdrag att se över riktlinjerna.

Bara någon vecka före valet gick dessutom kommunalrådet Peter Roslund (S) ut med beskedet att en snar ändring var på gång.

I onsdags kom socialnämndens beslut.

– Gick det så fort. Det var en positiv överraskning. Nu kan jag ta mig in till Jävre och till stan när jag behöver. Som det är nu har jag inte kunnat åka in alls, säger Bertil Lundholm.

Den utredning som initierats är inte färdig, men trots det valde en enhällig socialnämnd att ändra reglerna.

– Det känns riktigt bra. Vi ska hjälpa människor till ett självständigt liv, säger Agnetha Eriksson.

Större frihet

Lagen ger brukaren som är i behov av hjälpmedel, exempelvis en elrullstol, möjlighet att ta med den. Fast då ska brukaren sitta fastspänd i elrullstolen under färd.

Andra eldrivna förflyttningshjälpmedel (exempelvis permobil) har fram till nu inte räknats som ett hjälpmedel, utan som transportlast.

– Jag har fått färdtjänst till stan, men vad spelar det för roll när jag inte orkar rulla med rullstolen. Jag kommer mig ingenstans utan en ledsagare. Nu får jag en helt annan frihet, säger en glad Bertil Lundholm.

Han är inte ensam. Det finns flera människor med samma problem i Piteå som nu kan se fram mot en större frihet.

Ökade kostnader

Agnetha Eriksson säger att förvaltningen är vidtalad och att det är klarerat med kommunens färdtjänstleverantörer. Förändringen innebär fler transporter med specialfordon och det medför ökade kostnader för kommunen.

– Ja, men vi tycker att det är ett rättvisare sätt att utgå från. Nu bedöms alla eldrivna förflyttningshjälpmedel likvärdigt vid ansökan om färdtjänst med specialfordon. Men självfallet måste brukaren ha fått sitt hjälpmedel föreskrivet. Vi prövar varje fall, säger Agnetha Eriksson.

Den 1 december börjar de nya reglerna gälla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om