I samband med budgetpresentationen under torsdagen besökte Gabriel Wikström (S), ny folkhälso-, -sjukvårds och idrottsminister vård- och omsorgsboendet Österbo i Piteå. Där väntade boende och personal på hans ankomst.
Regeringen vill i sin budgetproposition satsa två miljarder kronor på att anställa fler inom äldreomsorgen. Detta både under 2015, 2016, 2017 och 2018 – alltså totalt åtta miljarder under mandatperioden.
Enligt fackförbundet Kommunals beräkningar innebär detta 260 heltidsanställningar av vårdbiträden och undersköterskor per år i Norrbotten.
– Vi ser att behovet finns, sa Gabriel Wikström som fick medhåll från personal och de boende – fyra pigga damer som tog chansen att föra fram sina åsikter.
– Det behövs mer personal, de som jobbar har för mycket att göra, sa Ebba Jonsson som gärna skulle vilja att personalen bara kunde komma förbi och "hälsa på" henne någon gång på rummet.
– Det skulle vara trevligt, men det finns inte tid för det.
– Personalen är jättefina, men de har fullt upp med sina sysslor jämt och springer runt hela tiden. Jag saknar någon att prata med, sa Kerstin Sandström.
Förutom två miljarder till äldreomsorgen nästa år, vill även regeringen satsa på traineejobb inom vården.
– Jag tror mycket på kombinationen att man först bygger upp en grundbemanningen med hjälp av extrapengarna och sedan plussar på med traineeplatserna, sa Gabriel Wikström, som dock poängterade att dett är kommunerna som i slutändan ansvarar för äldreomsorgen.
Nöjda med tillskottet
För Piteå kommuns del innebär det 8-10 miljoner kronor extra per år och totalt cirka 15 tjänster.
– Det kommer att bli hur bra som helst. Här får vi pengar till kött och blod istället för till ett kvalitetsregister, sa Agnetha Eriksson (S), ordförande i socialnämnden som också välkomnar satsningen på traineejobb.
– Vi är väldigt nöjda med tillskottet och är medvetna om att vi behöver mer personal, sa Peter Roslund (S), kommunalråd.
Beskedet mottogas också positivt att de boende och personal på Österbo. I dag går personalen delade turer på helgerna, eftersom de upplever att de inte annars hinner med att göra allt de ska på vardagarna.
Undersköterskan Agneta Jonsson berättade att många yngre, nyanställda jobbar en period, men väljer sedan att sluta för att utbilda sig vidare eller kanske för ett sämre betalt annat jobb.
– Det är för att det är för tufft inom äldreomsorgen.