PDOL satsar på Drogfri Exit igen

Förra årets försök med Drogfri Exit, ett sätt att främja ungas drogfrihet, blev en klar framgång. Projektet förlängs därför och gäller även årets upplaga av Piteå dansar och ler.

Här ses några av de inblandade i det framgångsrika projektet Drogfri Exit. Från vänster Carin Boström, socialtjänsten, Anna-Lena Gröhn, IOGT-NTO, Marianne Johansson, Ungdomsmottagningen, och Jan Wimander, festivalchef.

Här ses några av de inblandade i det framgångsrika projektet Drogfri Exit. Från vänster Carin Boström, socialtjänsten, Anna-Lena Gröhn, IOGT-NTO, Marianne Johansson, Ungdomsmottagningen, och Jan Wimander, festivalchef.

Foto: Sofia Wellborg

PITEÅ2008-07-17 06:00
Drogfri Exit går kort sagt ut på att ungdomar i åldern 13-17 år skriver ett "kontrakt" med sina föräldrar, där de förbinder sig att vara drogfria under en festival, i det här fallet Piteå dansar och ler (PDOL), och föräldrarna rekommenderas att i sin tur belöna ungdomens drogfrihet. Föräldrarna lockas med en premie om 50 kronor per kväll alternativt en biobiljett, lunchkupong eller hyrfilmskupong.
Förra året deltog cirka 500 ungdomar, som gjorde sammanlagt ungefär 700 "blåsningar" (alkotester). Alla utom två blåste grönt och hade hållit sitt löfte om drogfrihet. Ett mycket bra utfall, tycker samtliga inblandade, det vill säga representanter för PDOL, IOGT-NTO, Piteå kommun och Kommunförbundet Norrbotten.
Även Ungdomsstyrelsen är involverad och stödjer projektet ekonomiskt.
Fyra festivaler
Fler festivalarrangörer har nappat på idén, dock ingen av de riktigt stora festivalerna. Men Kirunafestivalen, Noradagarna och Luleåkalaset har anammat konceptet som utarbetats i Piteå och det är ju en bra början.
Den som avser att delta i Drogfri Exit anmäler sig tillsammans med en förälder på projektets egen hemsida. Anna-Lena
Gröhn, IOGT-NTO, hoppas på en fördubbling av antalet anmälningar till årets festival.
- Grundtanken från vår sida var att starta en debatt kring föräldraansvar och drogfrihet och att skapa positiva normer, säger festivalchefen Jan Wimander om bakgrunden till projektet Drogfri Exit. Han konstaterar att den eftersträvade debatten faktiskt kom till stånd. Projektet uppmärksammades stort i massmedia - till och med i Norge. Men viktigare var kanske alla diskussioner om droger som kom att föras vid köksborden hemma hos tonårsfamiljerna dagarna och veckorna efter PDOL tack vare Drogfri Exit.
Idén fungerar
- För övrigt var det skönt att kunna visa belackarna - det saknades inte skeptiker - att idén faktiskt fungerar, säger Jan Wimander.
Marianne Johansson, chef för ungdomsmottagningen i Piteå, framhåller att föräldrarna är förebilder för sina ungdomar och hur de vuxna beter sig spelar roll. Hon konstaterar att vad hon betecknar som "langningen" från föräldrar till barn under 18 år dessvärre ökar successivt hela tiden. Förklaringen är, som hon ser det, den mer liberala synen på alkohol i samhället under de senaste 20 åren.
- Det måste bli coolt att av avstå från att dricka, säger Marianne Johansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om