För en tid sedan togs ett historiskt beslut för polisområdet Pite älvdal som innebar att låta hundpatruller bevaka utsatta adresser.
"När det beslutats om kontaktförbud eller när någon person eller familj är utsatta för hot, upprepade ofredanden eller skadegörelser ska målsäganden erbjudas patrullering av polishund runt dessa adresser. Patrullering ska ske både med fordon och som fotpatrull. ... Patrullering av denna typ ska även användas vid andra typer av brott när det bedöms ha en trygghetsskapande effekt", skriver polisen Pite älvdal, på sin facebook-sida.
Kennet Vikström, områdeschef för Pite älvdal, säger att skydd av utsatta personer är ett problemområde där polisen upplever att det är svårt att skapa trygghet.
– Vi kan till exempel använda oss av skyddat boende men tycker ofta att det inte räcker till. Så att låta hundpatruller bevaka utsatta adresser är ett bra sätt att skapa trygghet och kanske bidra till att en brottsutsatt person orkar med en kommande rättsprocess.
Kennet Vikström säger att man tittat över verksamheten och då det gäller polishundarna, kommit fram till att man på det här sättet kan nyttja den resursen på bästa sätt.
– Det finns alltid lite luft i systemet då och då. Hundpatrullerna har beordrade uppdrag men mellan dessa kan patrullering ske och gör man bedömningen att det är ett allvarligt fall så kan man lägga mer tid på patrullering.
Hur kommer det att gå till rent praktiskt?
– Det skiljer sig från fall till fall men är det till exempel ett ärende med våld i nära relation, kommer hundpatrullen att informeras om fordon som gärningsmannen har tillgång till och om det är parkerat i närheten kan patrullen konfrontera om där finns misstänkta personer.
Är det här unikt för älvdalen?
– Metoden har använts på andra platser, bland annat i Dalarna tror jag, men det är ovanligt. Det är dock en metod vi tror på där vi kan skapa trygghet för de som till exempel utsatts för hot och trakasserier samtidigt som vi skapar otrygghet för en gärningsman.
Vad är det för hundar som ska göra jobbet?
– Det är patrullhundar med tilläggsutbildning på narkotika.
Anja Larsson, hundförare och skötare av Hassa, en av patrullhundarna, tror på arbetsmodellen.
– Det är ett beslut i tiden och jag hoppas att de vi ska bevaka känner sig tryggare.