Patrik fick bussbiljett istället för hjälp och stöd

SAMHÄLLE. Trots att Patrik Dahlström, 42, saknar arbete och inte har någon a-kassa fick han avslag på sin ansökan om försörjningsstöd när han flyttade till Piteå. Istället gav socialtjänsten honom en bussbiljett tillbaka till Luleå.

Piteå2008-02-14 00:00
PITEÅ (PT)Det var efter att Patrik Dahlström gått arbetslös i Luleå ett år som han bestämde sig för att flytta till Piteå.

- Jag har vistats en hel del i Piteå, jag känner folk här och hjälper till i ett par idrottsföreningar. Dessutom kommer jag att få jobb här.

Egen lägenhet

Han ordnade en lägenhet i Piteå, skrev hyreskontrakt och flyttade in den 30 januari. Dagen därpå anmälde han flytten till Skattekontoret och anmälde sig som arbetssökande på arbetsförmedlingen. Eftersom han inte har någon a-kassa gick han sedan till socialförvaltningen och ansökte om försörjningsstöd.

- Jag hade försörjningsstöd när jag bodde i Luleå, och trodde därför att det var självklart att jag skulle få det i Piteå.

Av socialtjänsten i Piteå fick Patrik Dahlström ett helt annat besked.

- De gav mig 250 kronor som skulle räcka till mat i fem dagar i väntan på att de skulle utreda ärendet.

Avslag på ansökan

I mitten av förra veckan meddelade socialtjänsten i Piteå att de avslog hans ansökan om ekonomiskt bistånd till hyra och uppehälle. Det enda han erbjöds var 67 kronor till en bussbiljett till Luleå.

- Jag förstår inte hur de kan göra så här. Det är i Piteå jag har min lägenhet, jag är skriven här, jag söker jobb och i mars ska jag börja jobba på en restaurang.

Enligt socialtjänsten i Piteå är Patrik Dahlström tillförsäkrad en skälig levnadsnivå i Luleå där det finns en pågående planering. Som motivering till avslaget anges också att flytten till Piteå inte har skett i samråd med socialtjänsten.

- Men man måste ju få flytta om man vill. Det hade varit en annan sak om jag haft missbruksproblem eller andra problem, då hade jag förstått beslutet, säger Patrik Dahlström, som har överklagat socialtjänstens beslut till länsrätten.

Har det yttersta ansvaret

Henry Lundgren, avdelningschef för individ- och familjeomsorgen i Piteå kommun, försvarar beslutet att avslå Patrik Dahlströms ansökan.

- Jag kan inte gå in i det enskilda ärendet, men jag delar den bedömning som handläggarna här har gjort, att det bästa för den här mannen är att han följer den planering som finns i Luleå kommun, säger Henry Lundgren.

Enligt socialtjänstlagen har vistelsekommunen det yttersta ansvaret för att alla som vistas i kommunen får det stöd och den hjälp som de behöver.

Gäller inte det ansvaret i det här fallet?

- Vi är alltid skyldiga att pröva en ansökan, och vi bedömer att hans behov kan tillgodoses genom att han återvänder till Luleå, säger Henry Lundgren.

Lite hårdfört kan det här beslutet tolkas som att Piteå kommun inte vill ha hit bidragstagare?

- Men så är det inte. Det är inte utifrån den bedömningen vi säger nej.

Överklagan

Enligt Henry Lundgren fattar socialtjänsten i Piteå den här typen av beslut någon enstaka gång per år.

- Och man kan alltid överklaga om man har fått ett avslag.

Får Patrik Dahlström hjälp med hyra och mat under tiden som hans överklagan behandlas?

- Nej, det är det han har fått avslag på.

Så i väntan på att hans överklagan behandlas får han antingen ta bussen tillbaka till Luleå eller låna från bekanta för sitt uppehälle i Piteå?

- Det är upp till honom att fatta de besluten. Det är inget som vi kan fatta åt honom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om