Konceptet har testats i Boden under 2014 och ska nu införas i hela Norrbotten. Genom att logga in via vårdguiden, 1177.se, kommer journalen att finns tillgänglig för personer som har fyllt 18 år och har e-legitimation. Men bara ärenden som är skrivna efter 1 september 2015.
Vårdnadshavare har tillgång till sina barns journaler till dess att de fyller 13 år, men en förlängd åtkomst kan sökas vid särskilda sjukdomar eller handikapp.
Att själv kunna läsa journalen är inget nytt och det går fortfarande att begära ut journalkopior som tidigare, men det här anses bli mer lättillgängligt. Flera län har redan gått över till digital journal och anledningen till att Norrbottens läns landsting också gör det är med anledning av den nationella målbilden som säger att alla medborgare över 18 år ska kunna läsa sin patientinformation innan 2018.
– Syftet är också att patienterna ska bli mer delaktiga i sin vård. De kan förbereda sig bättre inför sitt besök, hålla bättre följsamhet, bättre koll på återbesök och de kan läsa hemma i lugn och ro, säger Kristina Ernstsson, projektledare för införandet vid Norrbottens läns landsting.
Vid behov kan var och en dessutom skaffa sig ett ombud.
– Det kan vara äldre som har svårt att tolka informationen eller har svårt att läsa. Om man själv bor i Arvidsjaur och har en dotter i Stockholm då kan man göra henne till ombud så även hon kan läsa vad doktorn har sagt och få hjälp på det viset, säger Kristina Ernstsson.
Det finns en oro att patienter kommer få negativa besked i datorn i stället för att meddelas av läkare, men det är inte tanken, enligt Kristina Ernstsson.
– Målet är att vi ska lämna besked precis som vanligt. Anteckningar som är signerade av vårdpersonal kan ses direkt, men anteckningar som är osignerade fördröjs med 14 dagar. Då hinner läkare kontakta patienter för att lämna besked och det ger AT-läkare möjlighet att rådfråga äldre kollegor, säger hon.
För att skydda patienten kommer det inte gå att läsa uppgifter som rör tidiga hypoteser eller våld i nära relation.
Till en början kommer verksamheterna inom barn- och vuxenpsykiatri, barnmedicin och ungdomsmottagningen undantas. För att säkerställa att ingen kommer till skada kommer journalinnehållet för dessa verksamheter att diskuteras mer, enligt Ernstsson.