Patienten som hade egen nyckel och cykelverkstad

Han drev en egen cykelverkstad på området och kom och gick som han ville. Under 42 års tid var Karl Gustav Högmodig en väldigt speciell patient på Furunäsets mentalsjukhus.
– Det var en plats där han kunde leva sitt liv, säger Elin Johansson, guide och berättare på Furunäset.

Karl Gustav Högmodig, "Modig", levde 42 år på Furunäsets mentalsjukhus och drev en egen verkstad på området. Kunder var både personal och folk utifrån.

Karl Gustav Högmodig, "Modig", levde 42 år på Furunäsets mentalsjukhus och drev en egen verkstad på området. Kunder var både personal och folk utifrån.

Foto: Arkivbild/Piteå Samlingar

Piteå2025-03-15 07:00

Nyheten i korthet

  • Karl Gustav Högmodig, känd som "Modig", var en unik patient på Furunäsets mentalsjukhus i 42 år. Han hade egna nycklar till sjukhuset och drev en cykelverkstad på området.
  • Modig kom från Lappträsk och skickades till sjukhuset i 30-årsåldern av sin familj. Trots att han var patient, levde han ett fritt liv på sjukhuset och utförde viktiga tjänster för personal och lokalbefolkning.
  • Modig dog på sjukhuset 1986, innan det stängdes. Hans minne lever kvar genom "Modigs Gränd", som är uppkallad efter honom. Han ligger begravd på Lappträsk kyrkogård.

Mentalsjukhuset

Karl Gustav Högmodig eller "Modig" som han kallades rätt och slätt var en patient som stack ut på många sätt.

Han kom till Furunäset i 30-årsåldern från byn Lappträsk.

– Hans familj tyckte inte att han var som andra, men många ur personalen undrade vad han egentligen gjorde här. Han var ju inte konstigare än någon annan. Det hela slutade med att han hade egna nycklar till området och kom och gick som han ville, säger Morgan Stenberg, museipedagog på Piteå museum.

undefined
Furunäset blev "Modigs" hem och många Piteåbor minns honom.

Modig byggde en egen verkstad på sjukhusområdet där han reparerade cyklar och klockor. Kunderna var personal som arbetade på sjukhuset, men även folk utifrån.

– Vilken fantastisk människa! Han var verkligen en karaktär och det här var en plats där han kunde leva sitt liv, vara entreprenör och utföra en samhällsviktig tjänst, säger Elin Johansson.

Hon berättar att han dock hade lite svårt för det där med att ta betalt.

– Det kostade 50 öre per cykel väldigt länge, men så var det någon som förklarade det där med inflation för honom. Då chockhöjde han till en krona, men kom en ensamstående kvinna med en cykel så var det fort tillbaka till 50 öre igen (skratt).

undefined
"Han är verkligen sinnebilden för en person som fann sin plats på Furunäset", säger Elin Johansson om Karl Gustav Högmodig.

 

undefined
En bild av Karl Gustav Högmodig finns på Furunäsets hotell och konferens. Den är från 70- eller 80-talet.

Morgan Stenberg beskriver Modig som en "pillemarisk Uppfinnar-Jocke" som även var duktig på eldragning och var vaktmästare på sjukhusområdet. Någon tillsyn behövde han inte.

– Han gjorde allt möjligt, men av alla som jag pratat med så var det ingen som begrep vad han gjorde här.

Det var aldrig tal om att han skulle få åka hem?

– Nej, det fanns ingenting att åka tillbaka till, familjen ville inte ha hem honom. Furunäset blev hans hem, säger Morgan Stenberg.

Modig åt alltid frukost, lunch och middag på området, han hade tillgång till vård, men kunde röra sig fritt. Ibland begav han sig in till stan för att köpa gummislangar till sin cykelverkstad.

– Han hade nog klarat sig på utsidan, om han fått den chansen från början.

undefined
"Han var en pillemarisk Uppfinnar-Jocke som reparerade cyklar och var duktig på eldragning", säger Morgan Stenberg om den annorlunda patienten.

Modig bodde sammanlagt 42 år på Furunäset. Han gick bort innan den stora nedläggningen inleddes, den 18 juni 1986, 77 år gammal.

– Många ur personalen tyckte att: "åh så skönt att han fick dö här", istället för att skickas ut till något ovisst och till en omgivning som kanske hade varit elak, säger Morgan Stenberg.

Minnet av Modig lever kvar genom "Modigs gränd", som är uppkallad efter honom.

Karl Gustav Högmodig ligger begravd på Lappträsk kyrkogård i Haparanda kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!