Pastor pressades i rätten

Den gamla mannens pension gick in på pastorns konto i flera år. Mannen, som avled 2012, fick mat, tobak, öl och omsorg av sin informelle förvaltare men hyresbetalningarna uteblev. Åklagaren yrkade på villkorlig dom och dagsböter för den misstänkta förskingringen. Pastorn förnekar brott.

Pastorns advokat Mattias Jaldeby menade att åtalet skulle ogillas och anförde bland annat att mannen när som helst hade kunnat stoppa sina utbetalningar.

Pastorns advokat Mattias Jaldeby menade att åtalet skulle ogillas och anförde bland annat att mannen när som helst hade kunnat stoppa sina utbetalningar.

Foto: Sanna Eriksson

PITEÅ2013-10-02 10:00

Pastorn från Piteå ska ha känt den äldre mannen sedan 70-talet. Pastorn vittnar om en nära vänskapsrelation som inte upphört trots mannens svåra alkoholproblem och stökiga beteende. 2007 skulle de ha kommit överrens om att hans pension skulle överföras direkt till pastorns personliga bankkonto mot att pastorn köpte cigarretter, folköl samt förnödenheter till honom och hans katter. Pastorn har även betalat mannens hyra.

– Det var den omsorg han ville ha, säger pastorn.

Det misstänkta brottet består i att pastorn vid ett tiotal tillfällen från augusti 2010 till utgången av december 2011 underlåtit att i rätt tid, eller inte alls, betala mannens hyresfakturor på Campus Holmen i Öjebyn. I går stod pastorn åtalad vid Piteå tingsställe och åklagaren Mikael Lundquist yrkade på villkorlig dom och dagsböter för förskingring. Dom väntas om två veckor.

– Jag konstaterar att han har brustit i det han har tagit på sig att göra. Det är brottsligt, säger åklagaren.

Förnekar brott

Pastorns advokat Mattias Jaldeby menade att åtalet skulle ogillas och anförde bland annat att mannen när som helst hade kunnat stoppa sina utbetalningar. Pastorn erkänner att han har blandat ihop mannens pensionspengar med sin egen ekonomi men förnekar brottsligt uppsåt och menar att mannen bestämde över pengarna.

– I vår värld var det på det här sättet oavsett hur rätt eller fel det kan uppfattas, säger pastorn.

Enligt åklagaren har skadan uppgått till mer än 50 000 kronor. Kontoutdrag visar att pastorn använde mannens pensionspengar till allt från bilreparationer och resor samtidigt som hyresbetalningarna försenats i månader för att slutligen inte betalas alls från mars till december 2011 då mannen hamnade på sjukhus och senare avled i början av januari.

– Jag påstår att han har använt sig av pengarna och underlåtit att betala hyra, säger Mikael Lundquist.

Återbetalda skulder

Under tiden som pensionspengarna rullade in har pastorn haft skulder hos Kronofogden och åklagaren anger det som motiv till den misstänkta förskingringen.

– Genom sin dåliga ekonomi har han sammanblandat och konsumerat medel som han fått för att bestrida omkostnaderna för mannen.

Pastorn försökte också hävda sin oskuld genom att berätta att mannen förbjudit honom att betala hyra, ett påstående som företrädare för Campus Holmen aldrig hört.

– Det låter osannolikt, sa Mikael Lundquist i sitt slutanförande.

Att pastorn betalade tillbaka hyresskulden på 37 500 kronor i oktober 2012 förmildrar inte det misstänkta brottet.

– Skadan blir inte ogjord bara för att man betalar tillbaka det långt senare.

Ingen redovisning

Mattias Jaldeby menar att hans klient fått lov att använda den gamle mannens överblivna pengar som tack för tjänsterna men exakt hur mycket av pensionen som gått till dess rättmätige ägare kan inte pastorn belägga eftersom pengarna har blandats med han och hans frus gemensamma konto utan att någon redovisning har förts.

– Han blev som en del av vår hushållsekonomi utan att vi hade någon förvaltarroll, säger pastorn i rätten.

Ingrid Gould, tidigare platsansvarig på Campus Holmen, vittnade i rätten om att mannen aldrig hade några pengar och ofta lånade receptionens telefon för att ringa till pastorn och begära förnödenheter som cigaretter, öl och kattmat.

– Han sa ”Prästen tar mina pengar” och så svor han.

Hon såg mannen som en svårt alkoholiserad, stökig och förvirrad farbror som inte kunde ta hand om sig själv.

– Han skulle ha bott på ett hem. Han grävde i soptunnorna för att hitta pantflaskor, troligtvis så att kunde fara till affären och köpa pilsner.

Pastorn fick sluta sin anställning som pastor i somras efter polisanmälningar om ekonomiska oegentligheter samt vittnesmål om ”oetiska” pengalån och gåvor från äldre som PT skrivit om. Förtroendekrisen gjorde situationen ohållbar och församlingsmedlemmarna sade ja till avtalet som innebar att pastorn sade upp sig själv.

– Jag kände själv att jag måste få ta en timeout tills vi får det här utrett, säger pastorn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om