Palttillverkning

Foto: Andreas Renlund

Piteå2008-07-12 06:00
En stor gryta med vatten och några nypor salt får koka upp och då är vi framme vid när smeten ska bli palt. På vilket sätt, beror nog allt, hur man lärde av "Mor" om händerna i mjöl eller vatten ska vara.

Mjöl eller vatten i sina händer, sedan lite paltsmet som man sedan vänder. Fram och tillbaka man grepp om den får och lite fläsk i den går. Sedan gör man en bulle så rund och rar och nu är en palt klar för att sjösättas med en träslev i kokande vatten och efterhand blir det i grytan fler.
Några blir stora och runda, några utan fläsk som blir flata men alla får de koka cirka en timma, under tiden låter man disken försvinna.

Palten är nu klar att ätas med smör och lingonsylt. Några har den med sirap förgyllt och den goda kalla mjölken får man ej glömma, men redan nu kan jag om en paltsmörgås drömma. För min del ska palt ätas i tre omgångar, första gången nykokt och varm, andra gången skuren i tärningar och uppstekt, tredje gången kall skuren i skivor med smör på, en paltsmörgås blir det då, min dröm som ni förstår.
När ni nu fått veta hur palten kommit till, tänk då vilken förmån att få äta den utan att själv behöva till laga den.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om