Palten fick konkurrens
Traditionsenligt Paltkalas på Byxtorget i Piteå, men i år fick palten konkurrens av den norska nationalrätten får i kål. En kulinarisk kamp som palten vann på poäng.
Norges nationalrätt är får i kål med potatis.
Foto: Sofia Wellborg
- Får i kål är gott, men måste jag välja blir det norsk palt, raspeball. Men jag har aldrig ätit Pitepalt, bekänner Ove Haugen.
Äntligen palt
Regine Schneeweiss har ätit palt många gånger, men nu väljer hon får i kål.
- Det har jag aldrig ätit, så det känns lite spännande.
De flesta är inte ute efter spänning, det är snarare palten som hägrar. Med skateboarden som bord trycker Simon Johansson in sin första palt på ett år.
- Mmm, det smakar underbart. Jag har varit utbytesstudent i Kansas i USA och där serverades ingen palt.
Han är långt ifrån ensam på Paltkalas. Överallt äts det palt och ingen yta är för liten för att tjäna som sittplats eller provisoriskt bord. Sexårige Melvin "Ronaldinho" Nilsson som spelar fotboll för MSSK är en av många som njuter av palten.
Och hittar man ingen sittplats kan man alltid stå med pallen med mjölk som bord. Det gör Stig Lennart Hansson från Trollhättan?
Gott?
- Ja ja, jag har ätit palt förr. Frugan är ju pitska.
Liten släktträff
Frugan heter Inga-Britt och står bredvid och bredvid henne står kusinerna Anita Cederlund, Lilian Winberg, Kerstin Westerlund och Marianne Granberg (som inte är kusin).
- Vi har lite av släktträff här, säger Inga-Britt Hansson och skrattar gott.
2 000 paltar, räcker det?
- Vi får se, det räcker så länge det räcker, säger Anna-Lena Öström, som är en av många paltserverare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!