På Kotten får föräldrarna vara med

På Kottens förskola möts inte bara föräldrarna i hallen då de ska hämta och lämna sina barn. Här är de istället arbetsgivare och driver förskolan tillsammans. – Här får vi vara med och vara delaktiga, säger mamman Heléne Eriksson.

Weronica Lundberg fixar moppningen i lekhallen, under tiden som Kerstin Lundberg, tre år, äter en morot.

Weronica Lundberg fixar moppningen i lekhallen, under tiden som Kerstin Lundberg, tre år, äter en morot.

Foto: Camilla Berglund

PITEÅ2014-04-03 15:33

Det är en solig vårvintereftermiddag och de sista barnen leker utanför Kottens förskola vid Furunäset. Det mesta ser ut som vanligt, men lite ovanligt är det ändå eftersom förskolan är ett föräldrakooperativ.

Kooperativformen innebär att det är föräldrarna som är arbetsgivare, de har bildat en styrelse och driver förskolan gemensamt. Det innebär också att föräldrarna hjälper till med städning, matinköp och matlagning och att en egen kassör har hand om barnomsorgsavgiften.

I dagsläget finns 15 barn inskrivna mellan ett och fem år och på förskolan jobbar två förskollärare, en förskolepedagog och en barnskötare.

– Jag har aldrig jobbat på en förskola där man fått så bra kontakt med föräldrarna, annars brukar man mest mötas i hallen, säger Viktoria Öberg, förskollärare och förskolechef, som visar oss in och ställer fram kaffe på bordet där också några mammor har samlats.

– Vi har pedagogerna som har hand om barnen, allt annat sköter vi själva, säger Heléne Eriksson, förälder.

Terminsvis görs ett "köksschema" där även städning ingår. Varje familj får ungefär jobba nio-tio dagar per termin. Under ett dagspass ingår att göra frukost, lunch och mellis och städa i ordning.

Full insyn

Att föräldrarna är på plats så pass mycket gör att de får en unik inblick i verksamheten.

– Det jag ser är exakt det jag får, vi har full insyn, säger Heléne Eriksson.

Hon berättar att de tidigare hade sina barn på en kommunal förskola och att de under fyra års tid mötte vi en annan familj då de hämtade och lämnade vid dörren – de lärde aldrig känna varandra mer än så "då", men nu när båda har flyttat över sina barn till Kotten så har de till och med börjat umgås privat.

– Vi lär verkligen känna varandra här, alla barn och alla föräldrar, säger Carolina Asplund, förälder.

– Ja, alla barn kan till exempel namnet på allas föräldrar och känner igen deras bilar, säger Viktoria Öberg.

Att kunna komma ifrån nio-tio dagar per termin är dock något som kräver pusslande, några av föräldrarna jobbar skift och kan lösa det på det sättet andra alternativ kan vara att ta ut föräldraledigt eller en semesterdag. Samtidigt pågår ett jobb med att se över arbetsbördan och föräldrarna är medvetna om att alla inte har den tid som krävs.

– Vi har fantastiskt engagerade föräldrar här, vi har "guldföräldrarna", säger Victoria Öberg som innan hon började sin anställning var lite rädd för att föräldrarna skulle stå bakom ryggen och kontrollera vad personalen gjorde.

Men så blev det inte alls – tvärtom.

– Personalen har ju samma värderingar som vi har, säger Weronica Lundberg, förälder.

Korta beslutsvägar

Varje månad hålls ett medlemsmöte där personalen rapporterar vidare vad de sysslar med, beslutsvägarna blir korta och någon vaktmästare behöver inte personalen vänta på om någonting krånglar, det fixar föräldrarna.

Förskolan har ingen speciell pedagogik, men är influerade av Reggio Emilia, är mycket utomhus och kan med sin lilla buss åka på utflykter för att bada, leka inne i badhusparken, åka skridskor eller besöka biblioteket.

– Vi är nyfikna på allt, blandar och ger, säger Victoria Öberg.

Innan dagen är slut diskar pappan Lars Lundberg undan i köket och mamman Emma Nilsson moppar ute i lekrummet.

När barnen ska gå hem är det många "pappor" och "mammor" och personal att vinka och säga "hej då" till. Att alla känner alla är tydligt.

– Barnen älskar när man är här! säger Weronica Lundberg.

Fristående förskolorna i Piteå kommun

Kottens förskola, Furunäset, ett föräldrakooperativ (se artikeln)

Lyckobackens förskola i Öjebyn

Arbetar med inriktning mot Reggio Emilia och hälsa.

Maskrosen i Rosvik

Arbetar Reggio Emilia- inspirerat.

I Ur och Skur Tallkotten, Djupviken

Arbetar med Friluftsfrämjandets I ur och skur metodik.

I Ur och Skur Forsen, Sikfors

Arbetar med Friluftsfrämjandet I ur och skur metodik

Krokofantens förskola

Enskild förskola i Hemmingsmark.

Källa: Piteå kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om