Stadsberget har varit omdebatterat från start och budgeten på 116,5 miljoner överskreds med 9,6 miljoner kronor. Nu står kommunen med ett p-hus som inte används som förväntat och kostar stora pengar.
Räntor och avskrivningar uppgår till 4,9 miljoner och driftkostnaden är cirka 1,3 miljoner kronor 2016. Här kan tilläggas att Stadsberget inte bara är ett p-hus utan också planerat som en mötesplats (taket och den breda trappan).
Att ett p-hus kostar pengar är knappast unikt, men problemet är att så få väljer att parkera där. Biljettintäkterna ligger i snitt på 7 800 kronor i månaden samtidigt som driftkostnaden för de elva biljettautomaterna uppgår till 23 000 kronor i månaden.
– Det är en ren förlust, men det förtjänar att påpekas att alla parkeringar med p-skiva och de p-hus vi hyr kostar stora pengar, säger kommunens trafikingenjör Kjell Norberg.
PT har tidigare i veckan berättat om kommunens plan att ta bort p-skivan och avgiftsbelägga all parkering vissa tider på dagen i hela centrala Piteå.
– Men det handlar inte om att få fler att parkera just i Stadsberget. Det är inte avgifterna som är det viktiga utan det handlar om att hitta en helhetslösning för hela centrala stan. Idag är det ofta fullt på Icas och Coops parkeringar och till en del handlar det om att det fuskas med p-skivan.
Handlarna ser inte p-avgifter som någon lösning?
– Med betalning en begränsad del av dagen så tror vi att de som fuskar och använder p-platser som arbetsplatsparkering försvinner och därmed blir det bättre flöde på våra parkeringar, säger Kjell Norberg.
Det fusk som det pratas om är de personer som skruvar fram p-skivan var tredje timme och utnyttjar en p-plats under hela arbetsdagen. Om avgift införs tvingas de betala.
– Dessutom handlar förslaget om avgift 10.00-16.00 vardagar och 10.00-14.00 lördagar. All annan tid blir det gratis, det behövs inte ens p-skiva.
Kjell Norberg vänder sig också mot pratet om att det finns för få p-platser. Han berättar att när p-skivan infördes 1989 så fanns det 820 p-platser i centrala Piteå. Idag är antalet 1 300 platser.
Om förslaget blir verklighet blir det också nya betalautomater där mobilen och olika e-lösningar kan användas för att betala. De som redan finns fasas ut eftersom. I den uträkning som gjorts behövs sammanlagt 14 biljettmaskiner, var av fyra i Stadsberget.
– Parkeringsfrågan är känslig och i slutänden är det politikerna som avgör hur det ska se ut, säger Kjell Norberg.