Ozonläckage i Strömbackas kök

Personal vid Strömbackaskolans kök, kan ha utsatts för skadliga halter av ozon i samband med en läcka på fredagen.

Läcka. En ”kasett” med ozonproducerande UV-lampor i 			    Strömbackaskolans kök gick sönder i förra veckan och ozon läckte ut i lokalerna.

Läcka. En ”kasett” med ozonproducerande UV-lampor i Strömbackaskolans kök gick sönder i förra veckan och ozon läckte ut i lokalerna.

Foto: Ylva Forslund

PITEÅ2016-04-26 18:00

Ozon som en neutraliserare av matos/fett, används vid flera av kommunens storkök. Förenklat fungerar ozonet så att det slår sönder fettet som bildas vid matproduktion och neutraliserar lukten. På fredagen gick en UV-lampa, som används i processen, sönder och ozon läckte ut i köket.

Läckan upptäcktes vid 06.30-tiden när morgonpersonalen kom till jobbet. Ingela Viklund, arbetsledare för kökspersonalen på Strömbacka, säger att personalen gjorde allt rätt i samband med upptäckten.

– De ringde och felanmälde och någon ringde också giftinformationen. Därefter gick de ut ur lokalen i avvaktan på att läckan skulle åtgärdas.

Hur upptäcktes det?

– Det känns i luften när ozon läckt ut. Det luktar starkt och går inte att vistas i lokalen, säger Ingela Viklund.

Enligt Ingela Viklund var personal från tekniska kontoret, snabbt på plats och UV-lampan som orsakat läckan avlägsnades och läckan åtgärdades. Lokalerna vädrades ur och vid 08-tiden gjordes bedömningen att personalen kunde gå in i lokalerna.

– Personalen var jätteduktig och agerade helt korrekt. Vi klarade alla tider, trots att det blev försenat från början. Jag kontaktade skolledningen och förvarnade att det kunde bli fråga om kall mat, men det blev inte aktuellt då allt som skulle göras hanns med ändå.

För att kontrollera att det var säker att vistas i lokalerna försökte man få tag på en ozonmätare men någon sådan gick enligt Ingela Viklund inte att få tag på.

Kan ozonet ha läckt ut i skolan?

– Köket har ett eget ventilationssystem så ozonet ska inte ha kunnat läcka ut i skolan.

Sammanlagt 14 personer skulle ha jobbat i köket på Strömbacka på fredagen. Två av dem som inte började från morgonen utan skulle ha kommit in senare under dagen informerades om vad som hänt och valde att åka ut och jobba på andra av kommunens köksenheter.

En av dem som kom in på jobbet på fredagsmorgonen beskriver hur hon möttes av en stickande känsla i luften som var mycket obehaglig att andas in. Hon beskriver hur man öppnade fönster mot lastbryggan för att vädra ur.

– När vi hade vädrat i någon timme kändes det bra att vistas i de stora utrymmena men i de mindre utrymmena kändes det när man andades in att det var kvar något i luften.

Hur var det att jobba efter att det hänt?

– Det var ju speciellt förstås men om det inte lagas någon mat så får det stora konsekvenser för så många så man vill ju att det ska fungera, säger en ur personalen.

Ozon

Ozon bildas naturligt i atmosfären. I den lägre atmosfären kan den betraktas som en luftförorening med irriterande effekt på andningssystemet hos människor och djur. Ozon bryts ner till syre på 15-60 minuter.

Ett svensk-brittiskt forskarteam publicerade 2010 en studie som visar att ozon är farligt att andas in och att det påverkar vissa molekyler i lungorna negativt. De molekyler som påverkas kallas fosfolipider och är de molekyler som bland annat ser till att partiklar vi andats in forslas bort och att det tunna ytskiktet av fukt, som skyddar lungans insida, bibehålls.

”Med enkla mätningar på skikt av dessa molekyler utspridda på en vattenyta kunde forskarna visa att det räcker med en koncentration i storleksordningen några miljondelar av ozon i syre för att orsaka en snabb nedbrytningsprocess av en viss typ av fosfolipider.

Källa: Wikipedia/Uppsala universitet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om