ÅF infrastruktur har på uppdrag av Swedegas utrett lämpliga lokaliseringsorter för en demonstrationsanläggning för Power to gas i Sverige. Gotland, Falkenberg och Piteå har varit med i studien för sina gemensamma planer på att bygga ut storskalig vindkraft och öka användningen av biodrivmedel.
– Det här skulle kunna vara intressant för oss. Vi vill väldigt gärna ligga i framkant när det gäller förnybara bränslen, säger Erik Persson, näringslivsutvecklare på Piteå kommun.
Använda elöverskott
Norrbotten har stora överskott i elproduktionen och vid en storskalig utbyggnad av vindkraft finns det risk för lförluster på grund av begränsningar i överföringskapacitet. Att då använda den förnybara elen för att framställa vätgas är ett sätt att lagra överflödet lokalt.
– Den här tanken dök upp för några år sedan i samband med ökningen av sol- och vindkraft. Det går inte bestämma när elen ska produceras och då uppstår problem med stora överskott, säger professor Rikard Gebart.
Ökad produktion
En demonstrationsanläggning för att framställa vätgas genom elektrolys skulle kunna förläggas i direkt anslutning till forskningsanläggningarna hos SP ETC och LTU Green Fuels. Eftersom verksamheten vid LTU Green Fuels redan tar fram flytande drivmedel genom svartlutsförgasning så blir huvudspåret att använda vätgasen för att öka produktion av DME eller metanol.
– Om vi får tillgång till vätgas kan vi blanda den med vår gas och få ut mer metanol. Verkningsgraden i processen är väldigt hög och det är ett effektivt sätt att lagra mycket stora mängder el, säger Rikard Gebart.
Framtidsbränsle
Även vätgas kan användas som fordonsbränsle men gasen är skrymmande och svår att lagra. Enligt Rikard Gebart är metanolen ett bättre bränslealternativ som både går att blanda ut med bensin eller använda som rent drivmedel.
– Jag var på invigning för Europas första tankställe för metanol i Aalborg förra veckan. Där demonstrerades bilar som tankas med metanol men kraftkällan är en bränslecell som drivs av vätgas från metanolen. Det är framtiden, säger Rikard Gebart.
LTU intresserade
Han är mycket intresserad av att starta upp ett projekt.
– Skulle det vara möjligt att finansiera ett demonstrationsprojekt skulle det passa väldigt bra med vår pilotanläggning, säger Rikard Gebart.
Om konceptet ska bli kommersiellt intressant hänger på kostnaden för överskottselen.
– Kan du köpa överskottsel till lågt pris så är det här en lysande affär, säger Gebart.
0911–645 54