Överraskande skollunch

Under tisdagens skollunch fick eleverna på Pitholmsskolan en glad överraskning. På plats i matsalen befann sig två kockar som serverade närproducerad mat direkt från en rykande het wokpanna.– Det var riktigt gott och maten kändes riktigt lyxig, säger Tobias Berg, klass 8A.

Åttondeklassarna Tobias Berg och Julia Grönlund tyckte att maten var god och lyxig.

Åttondeklassarna Tobias Berg och Julia Grönlund tyckte att maten var god och lyxig.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2015-04-21 21:38

Det var ingen vanlig skolmat som väntade eleverna på Pitholmsskolan under tisdagen. Lunchen bestod av en norrländsk viltwok som tillagades av Christer Edlund från Martin Servera och Jan Engberg från Viltpoolen i Öjebyn.

Till efterrätt serverades en blåbärs- och lingonsmoothie. Allt gjort på närproducerade råvaror.

– Vi gör det här i dag för att visa att vi har flera leverantörer i Norrbotten och att det går att handla lokalproducerat även från en stor grossist, säger Christer Edlund.

Det är den andra skolan i kommunen som de besöker, tidigare har de varit på Christinaskolan och nästa stopp kommer att bli Strömbackaskolan.

– Vi är här och bjuder på oss själva, så att det ska bli en liten happening, säger Christer Edlund.

Närproducerat

Allt fler tänker klimatsmart och närproducerade varor blir allt vanligare. Ungefär en fjärdedel av maten som serveras i skolorna i kommunen kommer från lokala leverantörer.

– Man kan säga att var fjärde tugga är lokalproducerad, säger Christer Edlund.

Mjölk är den största lokalprodukten, men det köps även in till exempel kött från Öjebyn, bröd från Älvsbyn och dressing från Vidsel för att nämna några.

Överraskning

Matsalspersonalen och lärarna hade inte avslöjat den ovanliga lunchen för eleverna innan de kom dit.

– Vi har otroligt fina elever på denna skola och vi tyckte att de kunde få en liten överraskning, lite fest i vardagen, säger Elisabeth Lindgren, kock på Pitholmsskolan.

Och konceptet verkar ha gått hem hos elever, lärare och matsalspersonal.

– Det är superkul att se ansiktsuttrycken på eleverna, de verkar vara både chockade och glada, säger Elisabeth Lindgren.

Glada miner

Från matsalen hördes ett glatt sorl av röster och några som var nöjda med maten var åttondeklassarna Tobias Berg och Julia Grönlund.

– Det är roligt att de gör något sådant här och det var riktigt gott, säger Tobias Berg.

Även klasskompisarna Urumi Oguma, Jasmin Kilic-Lindström och Awa Abdrisak från klass 4A tyckte att all mat smakade jättegott och var nöjda över skollunchen som serverades.

– Jag fick stekta grönsaker eftersom jag inte äter kött och det var också jättebra, säger Awa Abdrisak.

Även matsalspersonalen var nöjd med dagens lunchservering.

– Det har varit otroligt roligt att ha dem här i dag, och det är ju kanon att det är lokalproducerat också, säger Elisabeth Lindgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om