I tio dagar (sista dagen var i fredags) har överklagandetiden för valärenden pågått. När tiden nu löpt ut kan det konstateras att sammanlagt tre överklaganden inkommit och registrerats hos Valmyndigheten, avseende de 145 poströster som glömdes kvar på Posten och som därmed anses vara ogiltiga. Under måndagseftermiddagen lämnades överklagandena över till Valprövningsnämnden för handläggning. På onsdag kommer de att kungöras i Post- och inrikes tidningar.
Rösterna glömdes kvar
Som Piteå-Tidningen berättat vid ett antal tillfällen, glömdes två säckar, innehållande 145 poströster, kvar på Posten i Piteå, inför den så kallade onsdagsräkningen. Rösterna ansågs vara för sent inkomna och fick därmed inte räknas. Rösterna transporterades till länsstyrelsen där de förvaras oöppnade.
En av de som överklagat är Ann-Christine Esberg. Hon skulle vara bortrest på valdagen, varpå hon i god tid valde att poströsta istället. Hon är upprörd över schabblet med rösterna och vill att något görs.
– Som röstberättigad vill jag vara säker på att den röst jag lämnar räknas. För mig spelar det ingen roll vilket parti som tjänar på det. Det är principen jag vill åt, säger hon och tillägger att hon skrev och skickade in sin överklagan så fort hon fick kännedom om vad som hänt via tidningen.
Kontaktade valnämnden
Ann-Christine Esberg berättar att hon tog kontakt med valnämnden i Piteå för att få hjälp med vart hon skulle skicka sin överklagan.
– Där fick jag ingen hjälp alls. Det gjordes inget för att underlätta och det retar mig. Personen som svarade var inte vid sin dator och kunde inte hjälpa till med att ge mig rätt adress, men jag tänker att den hade kunnat återkomma till mig efter att den hade kollat upp adressen, säger hon.
Nu var det inga större svårigheter för Ann-Christine Esberg att få reda på den riktiga adressen. Det var också Ann-Christine Esbergs överklagan som var den första att nå Valmyndigheten. I överklagan skriver hon bland annat: "Ett större antal röster i årets val (2014) har genom grov försummelse inte räknats i Piteå kommun. Då mina röster riskerar att återfinnas bland de 145 oräknade vill jag att valprövningsnämnden beordrar räkning av dessa röster och att dessa skall tillfalla respektive parti, oavsett om de påverkar mandatfördelningen eller ej. Jag anser att det är varje medborgares rättighet att kunna känna sig säker på att dennes röster är medräknade i slutresultatet. Jag vill därför kallas till Länsstyrelsen i Norrbotten då rösterna skall räknas för att kunna förvissa mig om att mina avlagda röster finns/inte finns med bland de bortslarvade."
Tre överklaganden
Cecilia Persson, kanslichef på Valprövningsnämnden, bekräftar att tre överklaganden kommit in och registrerats hos Valprövningsnämnden.
Vad händer nu med överklagandena?
– De kommer att handläggas här. Vi kommer bland annat att begära in yttranden från Valmyndigheten om de bortglömda rösterna hade kunnat göra någon skillnad. Vi har sammanträde varje onsdag då vi går igenom ärendena vi jobbar med, säger hon.
Beslut kan dröja
När kan ni komma till ett beslut?
– Det är svårt att säga. Det är något färre överklaganden är tidigare val men jag gissar att det kommer att dröja till i december/januari. En liknande situation uppstod i samband med ett val i Örebro och där blev det omval i maj kommande år. (Omval till kommunfullmäktige i Örebro ägde rum i maj 2011 efter valet 2010. Reds anmärkning)
Fotnot: I det här fallet med tre överklaganden gällande samma ärende, kommer ett beslut att fattas av Valprövningsnämnden. Det beslutet kan inte överklagas.