Ovanligt med längre elavbrott

Utan ström blir det snabbt problem för många hushåll, men längre avbrott är ovanligt. Under 2016 drabbades 6 300 lokalnätskunder i Sverige av minst ett avbrott längre än 24 timmar.

Säkrar. Pite energis elnätchef Jörgen Andersson Strand säger att bolaget hela tiden arbetar för att vädersäkra elnätet och att det finns beredskap om något händer.

Säkrar. Pite energis elnätchef Jörgen Andersson Strand säger att bolaget hela tiden arbetar för att vädersäkra elnätet och att det finns beredskap om något händer.

Foto: Joel Gustafsson

Piteå2018-01-25 13:02

Tjugo Norrlandskommuner ligger i topp när det gäller medelavbrottstiden för långa oväntade elavbrott. Högst var medelavbrottstiden i Överkalix, 26,72 timmar per kund 2016, vilket kan jämföras med fyra minuter i Oxelösund. Det visar siffror från Energimarknadsinspektionen (EI) som Nyhetsbyrån Siren sammanställt.

Riktigt långa avbrott på mer än 24 timmar är dessbättre ovanligt och 2016 var bättre än ett genomsnittligt år. Enligt ellagen får ett elavbrott inte överstiga 24 timmar. Ei:s föreskrifter anger också att fler än elva avbrott på minst tre minuter för en och samma kund under ett kalenderår medför att överföringen av el inte är av god kvalitet. Om så sker startar EI tillsyn av den aktuella elleverantören.

Avbrottstiden varierar kraftigt mellan kommunerna. Som nämnt leder Överkalix bottenligan med 26,72 timmar per kund. I Piteå är motsvarande siffra 5,65 timmar.

– Vi jobbar hela tiden med vädersäkring och förebyggande genom att byta ut ledningar där det behövs. Vi har också ständig beredskap för att snabbt kunna åtgärda om det blir elavbrott någonstans, säger Jörgen Andersson Strand, elnätchef Pite energi.

Vad händer om det blir ett längre och större avbrott?

– Vi har flera vägar att leda in strömmen och vi gör allt för att så få som möjligt ska drabbas. Samtidigt är sannolikheten låg för mer omfattande avbrott.

Pite energi äger och ansvarar för elnätet som sträcker sig längre än 270 mil inom Piteå kommun. Det är mycket att hålla reda på och de senaste veckornas snöande har inneburit att Pite energi fått jobba en hel del med att slå bort snö och is längst med luftledningarna i elnätet. Och snöandet verkar hålla i sig.

– Så här mycket snö den här tiden på året är ovanligt och vi har haft en del problem med tung snö och is på ledningarna och även på träd som riskerar att falla. För att förebygga elavbrott på grund av detta är vi ute och inspekterar nätet kontinuerligt och tar bort snö från ledningar och träd, säger Jan Bäckström, chef för Nätbyggnad och investering på Pite energi.

Ibland måste man medvetet stänga ner elnätet i ett område för att utföra reparationsarbeten. Något som exempelvis skedde i Lillpite natten mot tisdag, trots att det var mycket kallt ute.

– Om vi ser problem och riskerar driftstörningar så måste vi göra det oavsett väder. Vi stängde ner från klockan 23.00 på måndagskvällen, men var väl klara på drygt en timme, säger Jan Bäckström.

Elavbrott

Medelavbrottstid i timmar 2016

Piteå: 5,65

Arjeplog: 5,83

Arvidsjaur: 7,23

Älvsbyn: 4,55

Överkalix: 26,72

Sorsele: 24,95

Luleå: 2,02

Boden: 3,67

Gällivare: 15,36

Haparanda: 2,89

Jokkmokk: 14,29

Kalix: 3,97

Kiruna: 3,44

Pajala: 19,33

Övertorneå: 11,29

Källa: Energimarknadsinspektionen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om