I våras inledde lärarna arbetet med att förbereda flytten för eleverna som flyttas från Munksundsskolan och Strömnässkolan , till Pitholmsskolan och Frejahuset på Strömbackaskolan.
– Pedagogerna hade det jättetufft. De skulle skapa nya klassrum och arbetsrum för alla som ska in, säger Ingrid Pihl, lärare på Pitholmskolan och kommunombud i Piteå för Lärarnas riksförbund.
Vädjar till skolan
Hon välkomnar den nya skolstrukturen för Pitholmsområdet , men betonar att det finns en stor oro för den ökade arbetsbördan som ombyggnationer och omställningar kommer att medföra.
– Det tar både tid och kraft under sådana perioder. En del pallar det och andra gör det inte. Därför har vi vädjat att skolan ska sätta sig ned i samtal och lyssna på personalen för att hitta så bra lösningar som möjligt. Det är jätteviktigt att vara lyhörd för dem som har det tufft.
Risk för övertid
Den nya skolstrukturen innebär övertid för personalen och i våras lyfte Lärarnas riksförbund och Lärarförbundet upp frågan om att räkna in de kostnaderna i budgeten för flytt och ombyggnationer.
– Jag tycker att man sköter det lite styvmoderligt när man bara räknar på arbetskostnader, maskinhyror och material. Även berörd personal kommer att behöva jobba övertid och då måste kanske rektorerna få dra över sina budgetar.
Bo Åström, rektor på Pitholmskolan , ser inga generella lösningar på problemet men betonar att han ska lyssna lyhört på synpunkter.
– Behöver någon mer arbetstid än vad som finns så får vi titta på det. Det är ofta väldigt individuellt och det är svårt att kompensera på förhand, säger han.