Orientering ingen materialsport

Hon testade, hon gillade, hon fortsatte. Som tioåring gick Ida Nordlund en nybörjarkurs i orientering och sedan dess har hon verkligen fastnat för sporten.

Foto: Fotograf saknas!

PITEÅ2012-06-08 06:00

Den första kompassen är fortfarande användbar och Ida konstaterar att orientering, i jämförelse med andra idrotter, inte är någon materialsport. Det som utmärker sporten är i stället de aktivas vitt skilda åldrar.

- På tävlingarna kan man stöta på alla åldersgrupper, allt från småbarn till nittioplussare. Det är en upplevelse att se hur deltagarna i 85-årsklassen envist kämpar sig genom det en kilometer långa upploppet i tävlingen O-ringen, berättar Ida med ett skratt.

På fritiden har Ida Nordlund många järn i elden. Hon har testat allt från skidor och dans till simning och rullskidor, men högst på listan står för tillfället orienteringen.

- Det är en bra mix av hjärna och kropp. Det är ruskigt svårt att få allt att fungera på samma gång, men när man väl lyckas blir det extra bra.

Ida tränar orientering två gånger i veckan, varav ett pass är en slags träningstävling och det andra är teknikinriktat. Tre till fyra gånger i veckan tränar hon på egen hand. På vintern blir det mycket skidåkning, på sommaren allt från tuffa intervallpass till rullskidor eller långdistanslöpning.

På frågan om vad som är absolut svårast med orientering kommer svaret snabbt.

- Att vara fokuserad. Man måste ha hundra procent koll hela tiden. Tappar du fokus en sekund kommer det att straffa sig. Ju bättre man klarar av att koncentrera sig, desto högre fart klarar man av att orientera i, berättar Ida.

Tävling
För den som vill anordnas det orienteringstävlingar över hela landet. Större tävlingar, som till exempel O-ringen, kan pågå i flera dagar. Man startar en gång varje dag, och den sista dagen läggs tiderna ihop så att den som har använt kortast tid i tidigare lopp får starta först. Först i mål vinner, och slutkamperna kan vara riktigt tuffa ibland.

Under tävlingen råder vissa regler. Alla kontroller ska tas i rätt ordning och man får inte beträda förbjudna områden, som till exempel tomtmarker. De förbjudna områdena finns markerade på kartan. Ida konstaterar att reglerna är ganska simpla; fuska inte och försök att ta dig först över mållinjen. Men tävlingarna handlar om mer än bara regler och slutspurter.

- Det är inte bara tävling, det är upplevelse! Konstaterar hon och ler.

FAKTA Orientering

Sport: Orientering

Namn: Ida Nordlund

Ålder: 16 år

Bor: Strömnäs

Familj: Mamma Ann, pappa Ulf och lillasyster Elin

Gör: Går ut nian på Christinaskolan nu i vår. Till hösten ska hon läsa natur på idrottslinjen i Älvsbyn med inriktning mot orientering. På fritiden ägnas tiden åt musik och sport.

Klubb: Piteå IF orientering

Yrkesdrömmar: "Oj, ingen aning! Först ska jag gå gymnasiet, och förhoppningsvis klarnar det då."

Idas meriter: Uttagen till USM i orientering för att representera norrbotten 2011. Bästa total placering O-ringen: 16:e. Har tagit 2 USM silver i skidorientering, varav ett 2011 och ett 2012

Sportslig förebild: Helena Janson

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om