Morotspaj
I min version förgräddar man ett pajskal. Jag gör ofta på mandelmjöl, havregryn, smör och kesella, bland annat. Men man kan såklart göra även på vanligt mjöl, eller grahams för den delen.
Fyllning:
1/2 kg finrivna morötter
1 hackad gul lök
5 cm hackad purjolök
5 dl creme fraiche
vegetarisk buljongtärning
salt och svartpeppar
smakrik riven ost
Finriv morötter, hacka en gul lök och lite purjo. Blanda med 5 dl creme fraiche, en vegetarisk buljongtärning, en riven vitlök, salt och peppar. Har man fetaost och soltorkade tomater kan de också åka med i röran.
Så häller man röran i pajskalet, toppar med smakrik riven ost och gräddar på 200 grader i ungefär trekvart. Minst lika god att värma på dagen efter.
Rullar med smak av morotskaka
Pannkaksrullar som påminner om smaken av morotskaka.
1 dl havregryn
1 msk mandelmjöl
1 ägg
2 äggvitor
1 tsk bakpulver
1 msk stevia strö, sukrin eller kanske flytande honung
kardemumma
kanel
2 msk morotspuré eller äppelmos
3 msk mjölk
1 msk riven morot
Fyllning:
150 g keso eller kesella
1 msk sötning (socker, honung eller sukrin)
1 tsk kanel
vaniljpulver
Frosting:
1 msk Philadelphiaost
1 msk proteinpulver med vaniljsmak
eller vaniljpulver och lite sötning
Blanda alla ingredienser (utom den rivna moroten som åker i sist) till pannkaksrullarna och mixa med stavmixer till en slät smet. Stek i stekpanna med smör eller kokosfett, jag gör små pannkakor (cirka fem stycken).
Mixa ingredienserna till fyllningen med stavmixer. Jag tog hälften keso och hälften kesella.
Bred på fyllningen på pannkakorna, pudra över kanel och rulla ihop. Ställ i en form och bred / ringla över frostingen. Ät gärna lite ljumna.
Gröt med morot i
1 portion
Gröt:
1 havregryn
50 g finriven zucchini
50 g finriven morot
1/2 liten burk morotspuré, finns som barnmatsburk om man inte vill göra egen
2 dl mjölk
2 äggvitor
lite vanljpulver
1 msk sötning
kanel och kardemumma
Blanda alla ingredienser till gröten, utom äggvitorna, i en kastrull. Koka ihop under några minuter, tillsätt sedan äggvitorna och rör om hela tiden så att det inte blir klumpigt.
Servera varm med mjölk och tinade bär. Eller ställ i kylen över natten och ät kall tillsammans med keso- och kesellakräm och lite riven kokos.