Orangea receptfavoriter

Morotsmani. Här finner du några av mina favoriter med den gemensamma nämnaren morot i.

Foto: Fotograf saknas!

Piteå2013-09-28 06:00

Morotspaj

I min version förgräddar man ett pajskal. Jag gör ofta på mandelmjöl, havregryn, smör och kesella, bland annat. Men man kan såklart göra även på vanligt mjöl, eller grahams för den delen.

Fyllning:

1/2 kg finrivna morötter

1 hackad gul lök

5 cm hackad purjolök

5 dl creme fraiche

vegetarisk buljongtärning

salt och svartpeppar

smakrik riven ost

Finriv morötter, hacka en gul lök och lite purjo. Blanda med 5 dl creme fraiche, en vegetarisk buljongtärning, en riven vitlök, salt och peppar. Har man fetaost och soltorkade tomater kan de också åka med i röran.

Så häller man röran i pajskalet, toppar med smakrik riven ost och gräddar på 200 grader i ungefär trekvart. Minst lika god att värma på dagen efter.

Rullar med smak av morotskaka

Pannkaksrullar som påminner om smaken av morotskaka.

1 dl havregryn

1 msk mandelmjöl

1 ägg

2 äggvitor

1 tsk bakpulver

1 msk stevia strö, sukrin eller kanske flytande honung

kardemumma

kanel

2 msk morotspuré eller äppelmos

3 msk mjölk

1 msk riven morot

Fyllning:

150 g keso eller kesella

1 msk sötning (socker, honung eller sukrin)

1 tsk kanel

vaniljpulver

Frosting:

1 msk Philadelphiaost

1 msk proteinpulver med vaniljsmak

eller vaniljpulver och lite sötning

Blanda alla ingredienser (utom den rivna moroten som åker i sist) till pannkaksrullarna och mixa med stavmixer till en slät smet. Stek i stekpanna med smör eller kokosfett, jag gör små pannkakor (cirka fem stycken).

Mixa ingredienserna till fyllningen med stavmixer. Jag tog hälften keso och hälften kesella.

Bred på fyllningen på pannkakorna, pudra över kanel och rulla ihop. Ställ i en form och bred / ringla över frostingen. Ät gärna lite ljumna.

Gröt med morot i

1 portion

Gröt:

1 havregryn

50 g finriven zucchini

50 g finriven morot

1/2 liten burk morotspuré, finns som barnmatsburk om man inte vill göra egen

2 dl mjölk

2 äggvitor

lite vanljpulver

1 msk sötning

kanel och kardemumma

Blanda alla ingredienser till gröten, utom äggvitorna, i en kastrull. Koka ihop under några minuter, tillsätt sedan äggvitorna och rör om hela tiden så att det inte blir klumpigt.

Servera varm med mjölk och tinade bär. Eller ställ i kylen över natten och ät kall tillsammans med keso- och kesellakräm och lite riven kokos.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om