"Omvalet är olagligt"

Sjukvårdspartiet överklagar omvalet av ordförande och vice ordförande till landstingsstyrelsen.– Vi anser inte att omvalet är lagligt och vill få det prövat, säger partiets ordförande Kenneth Backgård.

Nu överklagar Sjukvårdspartiet omvalet av ordförande och vice ordförande till landstingsstyrelsen. Kenneth Backgård anser att omvalet inte är lagligt.

Nu överklagar Sjukvårdspartiet omvalet av ordförande och vice ordförande till landstingsstyrelsen. Kenneth Backgård anser att omvalet inte är lagligt.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2015-01-09 19:24

Det är Backgård och partikamraten Dan Ankarholm som har bestämt sig för att överklaga omvalet som skedde vid ett extrainsatt landstingsfullmäktige den 29 december 2014. Överklagan skall nu formuleras och kommer att lämnas in till Förvaltningsrätten innan tidsfristen för en överklagan går ut.

Utgår från lagen

Kenneth Backgård anser att den rödgröna majoritetens argumentation för omvalet den 29 december inte håller.

– De har fört fram att majoriteten har förändrats sedan det ordinarie mötet i november, men det är ju samma mandatfördelning då som nu. Det håller inte.

Känner ni att det finns stöd i lagen för en överklagan?

– Ja, vi utgår från gällande lagtext och de spelregler som ska gälla. Vi anser att det är det första valet i november som ska gälla, säger Kenneth Backgård.

Maktkamp i S

Det var då som socialdemokraterna Bengt Niska och Bengt Westman genom sitt agerande mot landstingsrådet Kent Ögren såg till att Backgård kunde väljas till ordförande i landstingsstyrelsen och vidare att Mattias Karlsson valdes till vice ordförande.

Sedan dess har Ögren i princip klivit av och därmed återfick de rödgröna majoriteten och ett omval utlystes till den 29 december. Där förlorade Backgård sin position samtidigt som Moderaterna valde att inte ta strid.

– Vår förhoppning är att vi får rätt i Förvaltningsrätten, men oavsett vem som vinner så lär det överklagas till Kammarrätten.

Var väntat

Det kan bli en juridisk långbänk, men Backgård anser inte att landstingets verksamhet därmed blir förlamad.

Landstingsrådet Maria Stenberg (S) är inte förvånad över att det nu blir en överklagan.

– Det var väntat med tanke på allt som hänt, men vi välkomnar en rättslig prövning. Det har varit för mycket tro och tyckande, vi vill få bort det från dagordningen.

Om överklagandet får gehör i Förvaltningsrätten går ni vidare till Kammarrätten då?

– Så långt har jag inte hunnit tänka. Det är en senare fråga, säger Maria Stenberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om