I samband med att Piteå kommun rustat upp Ankarskatavägen med ny asfaltbeläggning samt gång- och cykelväg, ska nu sträckan öppnas för genomfartstrafik efter 26 års avstängning.
I början av mars avslog Mark- och miljödomstolen en överklagan om Ankarskatavägens öppnande. Nu handlar det om dagar, möjligen någon vecka innan den omstridda vägen åter är öppen för trafik.
Någon ytterligare överklagan hade inte inkommit på fredagen till Mark- och miljödomstolen, men vid Piteå kommun ligger man lågt några dagar till.
– Om det inte kommer in någon överklagan som är poststämplad 23 mars, så är det enda vi behöver göra är att plocka bort skyltarna som säger att endast bussar får köra, säger projektledare Joakim Lundberg, samhällsbyggnad.
Då vinner också detaljplanen laga kraft, vilket innebär att den 20 gånger 25 meter stora yta där avspärrningen finns och som hittills benämnts som park, istället blir gata.
Stina Hertov bor efter Ankarskatavägen och är emot en öppning för biltrafik.
– Jag har uttryckt min åsikt på mötena och lämnat in en första överklagan, men inget togs i beaktan så det kändes ingen idé att fortsätta.
Hon tycker att trottoaren som byggts är bred och fin, men oroas över de höga hastigheter som bilisterna håller.
– Bilarna kommer i en fruktansvärt hög fart, hastighetsbegränsningen måste dras ner. Det är 50 i dag, de har lovat 40, men jag hade velat ha 30. Vi önskade ett gupp i korsningen Kolmilavägen-Ankarskatavägen, men det var tydligen för dyrt, säger hon.
Mauritz Magnusson, som är den som överklagat till Mark- och miljödomstolen, var med i Hem och skola föreningen som var pådrivande för att stänga vägen 1990. När avstängningen gjordes var motivet att minska genomfartstrafiken och på så sätt få en trafiksäkrare skolväg för barnen som skulle ta sig till och från skolan som vid den tidpunkten fanns belägen på Djupviken.
Skolan är nu nedlagd, men Mauritz Magnusson ser fortfarande stora risker med öppningen och är mycket besviken. Han har dock inte gått vidare i ärendet för att få saken ytterligare prövad i Mark- och miljööverdomstolen.
– Tyvärr har kommunen beslutat dra en genomfartsled genom vårt bostadsområde, nu kan jag inte göra något åt det. Jag blev lurad av besvärshänvisningen till kommunen, sakfrågorna har inte prövats över huvudtaget. Kommunen har uppenbarligen kört över oss. Jag var med redan 1990 då det passerade 2 500 fordon per dygn. Det finns fortfarande skolbarn men det är bara hoppas att trafikvolymen inte blir lika stor.