Om Norrland blir storregion
Dagens 21 landsting ersätts av 6-9 direktvalda regionkommuner med ansvar för hälso/sjukvården, regional utveckling och tillväxt.
Medborgarna väljer politiska företrädare till regionkommunerna.
Det är inte frågan om parlament eftersom regionkommunerna inte kommer att vara lagstiftande. Däremot får regionerna skatterätt.
Även staten (länsstyrelserna) organiseras om i 6-9 län med samma gränser som regionkommunerna.
Varje region ska ha ett befolkningsunderlag på mellan 0,5 och 2 miljoner invånare. I norr är det troligt att Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland slås ihop till en region med cirka 880000 invånare.
Tanken är att varje region ska ha minst ett universitet och helst ett universitetssjukhus.
Politisk makt och ekonomiska resurser flyttas från staten och Stockholm till regionkommunerna, som också tar över makt från länsstyrelserna och myndigheter som Ams, Nutek med flera. Regionkommunerna får större skattekraft och starkare ekonomiska muskler.
Regionkommunernas ansvar för utveckling och tillväxt innebär engagemang inom vitt skilda områden. Exempelvis näringslivsfrågor, infrastruktur, kollektivtrafik, EU:s strukturfonder, regionplanering, kultur, jämställdhet, miljö, folkhälsa, kulturmiljö och naturvård. På sikt kan uppdraget utvecklas ytterligare.
Inom hälso/sjukvården stärks och förtydligas medborgarens ställning genom en nationell patientlag.
Hög och likvärdig kvalitet i vården stärks genom att statens styrning och uppföljning av sjukvårdens resultat renodlas och utvecklas.
De 6-9 länsstyrelserna blir regeringens förlängda arm i länen med strategiska uppgifter inom bland annat samordning, kunskapsbildning och tillsyn.
Statliga myndigheter samordnas regionalt (samma gränser som regionkommunerna).
Statens styrning av kommunsektorn ska också förtydligas och renodlas. Bland annat föreslås att tillsyn som idag ligger på kommunerna förs över till länsstyrelserna.
Någon sammanslagning av primärkommuner är inte föreslagen, men samverkan mellan kommuner ska underlättas liksom frivilliga kommunsammanslagningar.
Den 21 september ska remissvaren preliminärt vara inlämnade och redan till valet 2010 kan ett första steg av de samhällsorganisatoriska förändringarna genomföras. Senast 2014 ska förändringen vara helt genomförd, om tidsplanen håller.
Den som vill läsa delar av eller hela utredningen kan ta del av den på regeringens hemsida (www.regeringen.se). Betänkandet heter "Hållbar samhällsorganisation med utvecklingskraft" (SOU 2007:10).
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!