Det är Gudrun Schyman som talar och hon tas emot av jubel från en fullsatt lokal i Piteå på onsdagskvällen. Hur du röstar må vara din sak, men när det gäller huruvida kvinnor diskrimineras utifrån sitt kön så går det inte att vifta bort som "tyckande".
Den som vill veta mer om den saken kan exempelvis ta del av en faktaspäckad liten skrift som ges ut av jämställdhetsdelegationen och länsstyrelsen. Den heter "På tal om kvinnor och män i Norrbotten ...".
– Sverige är inte ett jämställt land. Det är fakta, säger Gudrun Schyman.
Knivskarp skärpa
Oförtröttligt har Schyman rest runt i landet och med knivskarp skärpa metodiskt plockat isär det samhälle vi lever och verkar i. Likt en kvinnlig Kurt Olsson (förlåt liknelsen, alla ni som är unga) ritar hon modeller på en vit tavla, men det hon ritar har en helt annan sprängkraft. Hon tecknar bilden av de strukturella maktmönster som står i vägen för jämställdhet.
För nio år sedan klubbade en enig riksdag igenom de nationella jämställdhetspolitiska målen.
– Det handlade om lika mycket makt att forma samhället och våra egna liv. Så, varför händer inget? Det blev tyst, säger Schyman och ger oss en anekdot i förbifarten om när hon skulle delta i en debatt på svt med rubriken "Har jämställdheten gått för långt".
– Det vill jag kalla en intellektuell kollaps.
Belyser orättvisorna
Gudrun Schyman är en skicklig och pedagogisk talare. Laddad med kunskap och humor tar hon med publiken på en resa från tider då kvinnan inte ens hade rösträtt och genom ett århundrande då mycket har hänt, men verkligen inte allt.
De strukturella orättvisorna är påtagliga när de plockas fram i dagsljuset. Basala saker som makt, lön, arbetsmiljö- och situation, barnledighet och självfallet, mäns förödande våld mot kvinnor blir belysta i all sin skam.
– För 30 år sedan tjänade kvinnor 84 procent av mäns inkomster. Idag ligger väl siffran på 86 procent.
Ingen minoritet
Schyman konstaterar att kvinnor brukar buntas ihop med minoritetsgrupper som invandare, hbtq-personer och människor med funktionsnedsättningar. Förvisso i vällovligt mångfaldssyfte, men likafullt en felaktig illustration av problemet.
– Kvinnor är ingen minoritet. Det finns minst lika många kvinnor som män, säger hon och tar sats i det som inledde den här artikeln.
– Kvinnor diskrimineras utifrån sitt kön. Det är en ordning som bara kan brytas genom politiska beslut. Därför behövs Fi och till nästa val ska vi vara organiserade och redo att ta plats.