Oljeaktier trots miljömål

Piteå kommun placerar sina pensionspengar i KPA och har också kapital placerade i fonder. Kapital som delvis investeras i stora oljebolag. Kommunalrådet Peter Roslund (S) anser dock inte att det strider mot kommunens hållbarhetsplan.

Peter Roslund anser inte att det är oetiskt att en del av pengarna via fonder är investerade i oljeindustrin eller att det strider mot kommunens hållbarhetsplan. ”Vi försöker givetvis minska beroendet av fossila bränslen, men varken Piteå eller världen är där än. Vi klarar oss helt enkelt inte utan olja.”

Peter Roslund anser inte att det är oetiskt att en del av pengarna via fonder är investerade i oljeindustrin eller att det strider mot kommunens hållbarhetsplan. ”Vi försöker givetvis minska beroendet av fossila bränslen, men varken Piteå eller världen är där än. Vi klarar oss helt enkelt inte utan olja.”

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2015-11-19 17:14

Det är P4 Norrbotten som granskat hur landsting och länets kommuner placerar pengar. Sammanlagt har Piteå kommun nästan 100 miljoner kronor placerade hos externa kapitalplacerare. I vart fall i fonden Öhman Etisk Index Europa, där kommunen har andelar till ett värde av närmare 4,5 miljoner kronor, finns det innehav i oljeindustrin.

Mindre del

Fonden följer FN:s etiska regelverk och även branchens etiska nämnd samt de kriterier som Piteå Kommun har i sin finanspolicy.

– Kommunens finanspolicy nämner inte oljebolag som oetiska, säger ekonomichefen Åsa Öberg.

Finanspolicyn upprättades 1998 och är nu under revidering.

Åsa Öberg konstaterar att "av de 4,5 miljoner kronor som kommunen investerar i Öhman Etisk Index Europa så är det cirka 7,4 procent (cirka 425 000 kronor) av fondens innehav som är verksamma inom olja eller gas alternativt olja/gas pipelines".

Inte oetiskt

Peter Roslund anser inte att det är oetiskt att en del av pengarna är investerade i oljeindustrin eller att det strider mot kommunens hållbarhetsplan.

– Nej, det tycker jag inte. Vi försöker givetvis minska beroendet av fossila bränslen, men varken Piteå eller världen är där än. Vi klarar oss helt enkelt inte utan olja.

I hållbarhetsplanen står det bland annat att "Utsläpp av växthusgaser medför att klimatet förändras och blir varmare, vilket får stora globala konsekvenser. Utmaningen framöver ligger främst i att minska koldioxidutsläppen från uppvärmning, transporter och konsumtion. Vi behöver använda energi på ett effektivare sätt, fasa ut fossila bränslen och framställa mer förnybar energi".

Pensionspengar

Samtidigt avsätter kommunen sina pensionspengar i KPA pension som ägs till häften av SKL (Sveriges kommuner och landsting) och Folksam. Bara i år handlar det om drygt 55 miljoner kronor.

P4 Norrbottens granskning visar att KPA bland annat investerar i oljebolag som BP, Statoil, Norsk Hydro och Shell.

– Avtal styr hur mycket pengar som ska avsättas. Vi har precis som de flesta landsting och kommuner valt att anlita KPA pension, säger Peter Roslund.

KPA Pension har, trots nämnda investeringar, rankats som bäst på hållbarhet fyra år i rad.

Borde avstå

P4 Norrbottens genomgång visar att landstinget har närmare 30 miljoner, en tiondel av sitt totala fondinnehav, i fonder där några av de enskilt största bolagen är amerikanska Exxon och kolkraftsföretaget American Electrical Power.

Landstingsrådet Agneta Granström (MP) lovar att verka för att den här typen av innehav ska fasas ut senaste 2018 till förmån för mer klimatsmarta kapitalplaceringar.

Det globala nätverket Fossil Free är än tydligare och skriver på sin hemsida att "Liksom krig inte skulle utspela sig utan vapen, skulle klimatförändringarna inte ske utan kol, olja och gas. Idag räknas vapenindustrin av de allra flesta som en omoralisk industri att investera pengar i (vapenproducenter svartlistas troligen redan i din kommuns placeringspolicy). Fossilindustrin måste börja betraktas med samma intolerans: Kol, olja och gas är en oacceptabel investering!"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om