Videon är inte längre tillgänglig
Det råder stor brist på plåtslagare över hela landet och Piteå är inget undantag. I Piteå finns inte heller plåtinriktningen på gymnasiets byggprogram, utan den inriktningen finns i Luleå. Piteå har de senaste åren endast skickat ett fåtal elever till plåtinriktningen. Enligt Lorentz Eriksson, rektor för bygg, el och vvs-programmen på Strömbacka är det inte många elever som är villiga att pendla till Luleå för att utbilda sig där.
Oliver Olofsson var inget undantag, men plåtslagare ville han bli och tillsammans med lärare och rektor kom man på en lösning.
Samarbete
– Vi tog kontakt med Wixners plåt och vi har kommit överens om ett samarbete. Oliwer ska ingå i lärlingsprogrammet. Tre dagar i veckan kommer han att vara på plåtslageriet där han får lära sig yrket. De andra dagarna ska han vara på skolan för att läsa övriga ämnen, säger Lorentz Eriksson.
Tommy Wixner, delägare i Wixners plåtslageri, är glad över samarbetet och bekräftar att branschen är i stort behov att personal.
Varför vill så få ungdomar bli plåtslagare?
– Det beror ganska mycket på att vi i branschen har varit lite dåliga på att marknadsföra oss. Få vet vad en plåtslagare gör, säger Tommy Wixner.
Vuxenutbildade
Han säger att flera av de anställda på plåtslageriet är utbildade på plats via vuxenutbildningar. Han ser fram emot samarbetet med gymnasiet och säger att möjligheten finns att ta in en ny lärning nästa år.
– Jag är säker på att det kommer att gå bra, men vi får prova oss fram lite och utvärdera.
Man har utsett en handledare på plats och denne kommer inom kort att bli inbjuden till Strömbacka för information om vad som krävs av en handledare och vad man behöver känna till.
Övningstak
På plåtslageriet ska ett övningstak iordningsställas. Där kommer Oliwer Olofsson att få träna på en del av de arbetsuppgifter som en plåtslagare utför, bland annat taktäckning, plåt till takstolar och göra skorstensbeslag.
Oliwer fick upp ögonen för plåtslagaryrket efter ett besök på plåtinriktningen i Luleå.
– Jag gick på byggprogrammet för att bli snickare. Men efter att ha varit i Luleå tänkte jag om. Jag vill åt plåtslagarhantverket. Däremot ville jag inte börja pendla till Luleå så det kändes jättebra att det gick att lösa genom ett samarbete och en lärlingsplats.