Det finns cirka 325 olika slags vägmärken i Sverige. Förbudsmärken, runda och gulröda och varningsmärken, trekantiga och gulröda. En rutinerad trafikant har i regel ganska bra koll på den typen av vägmärken. Men hur står det egentligen till med kunskaperna kring alla de andra?
Enligt vad PT erfar är det inte alla som exempelvis vet att de blå, fyrkantiga skyltarna, oftast märkta 30 eller 50 betyder rekommenderad hastighet.
Lotta Hedström på Körskolan i Piteå är ute i trafiken hela dagarna och ser vart det brister för medtrafikanterna.
– Ett exempel jag tänkt på är områdesmärket för förbjuden parkering. Den verkar inte alla förstå, folk parkerar ändå. Om det handlar om okunskap eller att man helt enkelt struntar i att följa skylten är en öppen fråga.
Hon menar också att trafikanterna såklart kan de vanligaste märkena, som stopplikt och väjningsplikt. Medan andra märken ser ut att vara svårare.
– Det kan uppstå olika situationer när folk stannar upp eller saktar ner. Kan de vara tveksamma över vad märkena betyder eller är de allmänt försiktiga? Svårt att svara på, men tveksamheter finns ibland som kan stoppa upp trafiken.
Trafikskolorna har ganska hårda krav på att eleverna ska kunna sin teori gällande vägmärken.
– Kan man den så är de ganska duktiga och det har blivit bättre för dem som först tagit AM-körkort för moped klass 1. Då är vägmärkeskunskaperna högre när de kommer och ska ta B-körkort, vilket såklart är positivt, säger Lotta Hedström.