Oklara skatteregler skapar kaos i bärskogen

BÄRPLOCKNING. Trots att 2006 ser ut att bli ett rekordår för blåbär är de svenska bäruppköparna bekymrade. De befarar att Skatteverkets krav på arbetsgivaravgifter ska leda till att bärplockarna säljer bären till utländska uppköpare.- Myndigheterna håller på att stjälpa omkull en hel bransch, säger bäruppköparen Leif Ögren.

Piteå2006-07-12 00:00
Om tre veckor inleds årets bärplockarsäsong på allvar. Tusentals bärplockare från främst Östeuropa och Thailand förebereder sig som bäst för att resa till de svenska bärskogarna.

Men det är fortfarande ovisst hur det blir med betalningen för de plockade bären. Skatteverket anser att bäruppköparna är arbetsgivare och därför ska betala arbetsgivaravgifter för bärplockare från länder utanför EU.

- Skatteverket har gjort tolkningen efter eget tycke, och sen är det upp till oss att bevisa att de har fel. Det här har blivit en soppa som inte går att beskriva, för Skatteverket och regeringen har inte en susning om hur bärbranschen fungerar, säger Leif Ögren, som äger bäruppköparföretaget Fobi Partner i Långnäs.

Vara eller tjänst?

Tvisten gäller huruvida det är varan (bären) eller tjänsten (bärplockningen) som bärföretagen i Sverige köper.

Skatteverket har sin bild klar.

- Det är en tjänst som företagen köper av bärplockarna, och därför ska de betala arbetsgivaravgift, säger skattedirektör Björne Sjökvist på Skatteverket i Stockholm.

Skatteverket bygger sitt ställningstagande på en dom i regeringsrätten i december 2003, där bärföretaget Begab dömdes att betala arbetsgivaravgifter på den ersättning som man betalade till plockare som kom från länder utanför EU.

Andra förhållanden

Skogsbärsbranschens företrädare anser dock att den domen inte går att tillämpa på andra bäruppköparföretag.

- Begab tog in bärplockare på arbetsgivarförhållanden, de hade arbetstillstånd och var förbundna att sälja sina bär till just Begab. De plockare som kommit in hos oss har turistvisum, de har egna fordon, betalar för sin logi och bestämmer själva till vilken uppköpare de vill sälja sina bär, säger Leif Ögren.

Skatteverket anser dock att det räcker med att bäruppköparna hjälper till att ordna med turistvisum, logi och information om var bären finns för att bärplockarna ska räknas som anställda.

Utländska uppköpare

Arbetsgivaravgiften, som bland annat innefattar pension och sjukförsäkringsavgift, är 32,28 procent.

Skogsbärbranschens intresseförening, SBIF, hävdar att inget bärföretag har sådana vinstmarginaler att det går att betala arbetsgivaravgifter utan att sänka ersättningen till bärplockarna.

SBIF befarar därför att resultatet blir att bärplockare från länder utanför EU kanske bara erbjuds hälften av det pris som EU-medborgare får.

Ytterligare farhågor är att finska och ryska bäruppköpare, som inte har något krav på att betala arbetsgivaravgifter, köper upp bären som icke EU-medborgare plockat. Dessutom finns det risk för svarta affärer med oseriösa bäruppköpare, som kommer att slå ut seriösa bäruppköpare.

Ingen dispens

Skatteverket har genomfört revisioner hos bäruppköparföretagen och krävt dem på arbetsgivaravgifter i efterhand. Varje enskilt fall måste dock prövas, eftersom det inte gått att ge ett entydigt besked om vem som ska räknas som arbetsgivare, och en rad ärenden ligger nu på hög hos länsrätter och kammarrätter.

Bärbranschen har begärt dispens från arbetsgivaravgiftskravet i väntan på tydligare regler, men har hittills inte fått gehör hos vare sig finansdepartementet eller näringsdepartementet.

- Ett eventuellt besked kommer tidigast i höst, tror Björne Sjökvist.

Leif Ögren vet i varje fall hur han kommer att göra.

- Jag tänker inte göra skillnad på bärplockarna, utan kommer att betala de utländska plockarna samma pris som de svenska plockarna får. Och om vi vinner kampen mot Skatteverket så kommer myndigheterna att få betala skadestånd.



Fotnot:
Bärplockare, såväl svenska som utländska, behöver inte betala skatt på intäkter upp till 5 000 kronor.







Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om