I slutet av november gjorde Piteå-Tidningen en lägesrapport kring antalet halkolyckor i länet. Då hade vintern precis kommit. Väglaget hade bitvis varit halt, men det hade inte inträffat några halkolyckor där personer varit tvungna att uppsöka akutsjukvården på Piteå älvdals sjukhus.
Efter det har vädret fortsatt att vara ojämnt. Ena dagen har det snöat för att nästa dag vara blida, följt av regn. Marie Asplund, verksamhetschef på IVAK, vid Piteå älvdals sjukhus, säger att man fram till nu haft en riktigt besvärlig dag, med flertalet olyckor.
Alla halkar
– Det var för ungefär två veckor sedan. Det kom snö som lade sig på blankis, vilket är det absolut värsta. Den dagen fick vi in omkring tiotalet halkolyckor, säger hon.
Andra halkiga dagar har förekommit men enligt Marie Asplund har det då bara inkommit enstaka fall.
Vilka är det som halkar?
– Alla halkar. Gamla som unga. Numera är det även många som cyklar på vintern och de halkar omkull med cykeln ibland.
Handledsbrott vanligt
Vilka skador är vanligast?
– Det är mest fötter och handleder och ibland ryggar och de som ramlar med cykeln slår sig ibland i huvudet.
Vilken behandling är vanligast?
– Om det blir ett benbrott som inte behöver opereras så gipsar vi det här i Piteå. Om operation krävs så skickas patienten till Sunderbyn.
Marie Asplund säger att kostnaden för fallolyckor är stor, både för samhället och i lidande för patienten.
Broddar rekommenderas
– Broddar rekommenderas vid halka. Jag skulle tro att de kommuner som delar ut broddar till medborgarna tjänar på det. Sedan är det förstås bra att det sandas. Spark rekommenderas också. Det är bra att hålla i om man är ute och går.
Hur halkolycksstatistiken kommer att se ut framöver är omöjligt att sia om.
– Vi får se vad som händer. Det lynniga vädret verkar fortsätta så jag hoppas att folk är försiktiga och håller sig på benen.
0911–645 17