Ökade kostnader för elnätskunder

Håller man sig aktiv i valet av elleverantör går det att spara hundralappar, men det finns en avgift som inte går att påverka och det är elnätsavgiften. Den har dessutom ökat med 31 procent på fem år - orimligt anser Sveriges fastighetsägare.

Att byta ut de  22 000 elmätarna i Piteå innebar en stor kostnad för Piteenergi och är en av anledningarna till att elnätsavgiften höjts. (Arkivbild)

Att byta ut de 22 000 elmätarna i Piteå innebar en stor kostnad för Piteenergi och är en av anledningarna till att elnätsavgiften höjts. (Arkivbild)

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2011-08-13 06:00

- Den kraftiga ökningen med 31 procent på bara fem år är en orimlig ökningstakt, säger Per Holm i Nils Holgerssongruppen, som jämfört elnätsavgifterna i Sveriges alla kommuner, i en presskommentar.

I genomsnitt har elnätsavgifterna ökat med 4,7 procent i år. Även rapporten från förra året och 2009 visade på stora ökningar (8,5 procent 2010 och 7,2 procent 2009). Skillnaderna mellan nätföretagen är stora och det är E.ON, Vattenfall och Fortum som står för den största ökningen.

Dyrast i Övertorneå
I Norrbotten är det Övertorneå som står för den högsta elnätsavgiften (100,1 öre/kwh) medan Luleå har den lägsta (40,9 öre/kwh). Piteå hamnar under medelvärdet med en avgift på 51,9 öre/kwh. Då har ändå elnätsföretaget Piteenergi höjt avgiften med 7,1 procent sedan förra rapporten.

- Vi har låga nätavgifter i Piteå rent objektivt, men det beror på vilken typ av kund man jämför med, säger Lennart Nilsson, elnätschef på Piteenergi.

Han tycker dock att undersökningar som de Nils Holgerssongruppen gör är svåra att bedöma och kan bli missvisande.

- Senast vi höjde elnätspriset var i februari 2010, vi höjde inget vid det senaste årsskiftet även om det kan se ut så, säger han, och fortsätter:

- Tittar man 10-15 år tillbaka har nätavgifterna legat nästan stilla under en lång tid. Den sista femårsperioden har det kommit en rad nya krav på elnätsbolagen.

Byt ut alla elmätare
Att Piteenergi höjt nätavgiften beror på ett flertal saker. Bland annat har man bytt ut alla 22 000 elmätare i Piteå på grund av att man nu ska avläsa dem månadsvis. Kraven på leveranssäkerheten har också ökat.

- Vid årsskiftet kommer det bli lag på att ingen kund ska drabbas av ett elavbrott längre än 24 timmar. Vi måste se till att vi har ett nät och en organisation som gör att det inte ska kunna uppstå, det driver stora kostnader.

Piteenergi som äger det lokala elnätet betalar i sin tur en avgift till Vattenfall som äger regionnätet. De betalar i sin tur till Svenska Kraftnät som äger stamnätet - och kostnaderna har ökat.

- De har höjt avgifterna ganska kraftigt och Vattenfall har också gjort höjningar. Det är också kostnader som vi drabbas av och måste föra vidare till slutkunden. Alla våra kostnader hamnar i slutet på kundens räkning, säger Lennart Nilsson.

Bakom Nils Holgerssonsrapporten står HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen Riksförbundet, Riksbyggen, SABO och Fastighetsägarna Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om