Ökad efterfrågan på industritomter

Efter beskedet att Lindbäcks bygg sätter upp en ny husfabrik är fler företag intresserade av att etablera sig på Haraholmen. "Vi får allt fler förfrågningar och vi har en del byggklara tomter", säger Helén Eriksson, markhandläggare vid Piteå kommuns samhällsbyggnadsenhet.Hoppas på datahallar

Piteortens chark är ett företag som valt att etablera sig på Pitholmsheden och det finns ledig tomtmark i närheten.

Piteortens chark är ett företag som valt att etablera sig på Pitholmsheden och det finns ledig tomtmark i närheten.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2015-03-27 11:06

– Vi har haft svårt att få företag att flytta till Haraholmen. De upplever att det är långt från stan´, men nu rör det på sig. Företagarna börjar se samordningsvinster med att lägga sig i närheten av Lindbäcks fabrik, säger Piteå kommuns markhandläggare Helén Eriksson.

I dag finns tre större (förutom Lindbäcksfabriken) områden på Haraholmen, tänkta för industrietableringar. I ett finns Piteortens chark, Niab och Nybergs mekaniska med 45 anställda. En mindre lokal ägs av verkstadsföretaget Fermeco. Dessutom finns en större byggnad som inhyste konkursade Rotik som ägs av Piteå näringsfastigheter.

Klara tomter

I området finns fyra avstyckade byggklara tomter dit Piteå kommun dragit fram el och vatten.

– En privatperson har köpt en tomt för att sätta upp ett förråd, men företag hör också av sig och vi har möjlighet att exploatera mer mark, säger Helén Eriksson.

Magnus Vikman som ansvarar för företagsetableringar vid enheten näringsliv och samhälle uppger att Piteå kommun just nu genomför geotekniska undersökningar, dels på ett 45 hektar stort område ovanför det bebyggda industriområdet, men även på den så kallade grängestomten som aldrig fick något aluminiumsmältverk. Ett projekt initierat av Ian Wachtmeister men som stoppades av industrimannen Hans Werthén.

Nu hoppas Piteå kommun att det ska komma datahallar dit som en effekt av Facebooketableringen i Luleå. Det 45 hektar stora industriområdet intill blir också intressant med tanke på Lindbäcks fabrik, resonerar Magnus Vikman.

Han pekar på att den omdiskuterade korridoren för Norrbotniabanan inte stör industriområdena. Den går längre ned emot Pitsund i riktning mot Piteå.

– Vi märker klart att efterfrågan ökar på industrimark och därför arbetar vi kontinuerligt med att marknadsföra området, säger Magnus Vikman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om