Det som betecknas som en av de större sjukvårdsreformerna i länet lockade fullt hus. Landstingrådet sade att i och för sig finns redan närsjukvård.
– Men nu ska vi organisera den smartare. Vi står inför omställning alla pratar gott om. Även de som finns inom landstingshuset, sade Kent Ögren om den reform som Norrbottens sjukvårdsparti överklagat till förvaltningsrätten, som gav den politiska majoriteten bakläxa.
Fick bakläxa
NS anser att den nya organisationen ska beslutas av landstingsfullmäktige, inte av landstingstyrelsen och nu får Kenneth Backgård som han vill. Landstingsfullmäktige tar beslut i november.
– Jag delar inte förvaltningsrättens bedömning, men jag får gilla läget, sade Kent Ögren till PT igår.
Han sade att i ett läge där Norrbotten får en allt större åldrande befolkning krävs nytänk. Vården ska mer anpassas efter hur folks behov ser ut i olika delar av länet.
Det som händer 1 januari 2015 är att de delar i sjukvården som i dag Ögren liknar vid ”stuprör” med vattentäta skott mellan divsionerna, ska förvandlas till ”hängrännor” med en mer sammanhållen verksamhet.
– Patienter har behov att röra sig mellan ”rören”. Tanken är att primärvården som tillhör den mest konservativa inom vården, knyts närmare internmedicinen vid sjukhusen och psykiatrin.
– När det gäller det senare är jag djupt orolig över att alltfler,framförallt ungdomar drabbas av psykisk ohälsa och det måste vi göra något åt, sade Kent Ögren.
Färre remisser
Konkret innebär den nya organisationen att när en patient kommer till exempelvis primärvården ska denne direkt knytas till det vårdbehov patienten har utan seg remissomgång.
– Remisserna kommer inte att försvinna, men de kommer att bli klart färre, sade Ögren.
Han uppgav att i början kommer den nya organisationen att bli dyrare, men sedan räknar landstinget med en årlig kostnadssänkning med 400 miljoner kronor.
Ett annat exempel i sjukvårdsreformen är att en patient i Arjeplog som blir skickad till Piteå inte ska behöva möta en ny läkare vid akuten utan bli direktinskriven på vårdavdelning.
– Förändringen kommer att märkas mest vid sjukhusen där jag vet att det kan komma att uppstå irritation när folk får byta arbetsplatser. Men detta är nödvändigt. Sjukvården i Norrbotten är inte långsiktigt hållbar. Nu vill vi skapa en organisation som gör att man får samma behandling vare sig man bor i Karesuando eller Piteå, sade Ögren, som också lovade Piteborna att ortopedin blir kvar vid Piteå älvdals sjukhus.