Kommunerna inte överens om elevkostnader på Grans

Fyrkantskommunerna har träffats två gånger för att försöka komma överens om vad varje Gran-elev från grannkommunerna ska kosta, men inte lyckats.

Övriga kommuner i fyrkantsområdet, det vill säga Luleå, Boden och Älvsbyn, tycker att 50 000 kronor mer per Gran-elev och år är för dyrt. (Arkivbild)

Övriga kommuner i fyrkantsområdet, det vill säga Luleå, Boden och Älvsbyn, tycker att 50 000 kronor mer per Gran-elev och år är för dyrt. (Arkivbild)

Foto: Catrin Renlund

Piteå2022-01-26 21:30

Som Piteå-Tidningen tidigare har skrivit, vill Piteå kommun ha högre ersättning för de elever från andra kommuner som läser på Grans naturbruksgymnasium. Louise Mörk (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, hoppades att parterna skulle komma överens, men så är inte fallet. Piteå kommun vill höja avgiften och ta självkostnadspris för andra kommuners elever som går på Grans. Övriga kommuner i fyrkantsområdet, det vill säga Luleå, Boden och Älvsbyn tycker att det är för dyrt.

Förändringen vad gäller Grans skulle innebära en höjd i ersättning från strax under 260 000 kronor till 310 000 kronor per elev och år, pengar som Louise Mörk säger ska användas för att upprätthålla standarden och omfattningen i utbildningen.

– Vi har hittills gått på riksprislistan, vilket innebär 260 000 per elev i en övergång och haft underskottstäckning från Regionen i tre år men nu måste Grans bära sina egna kostnader, säger Mörk.

Sedan kommunen tog över Grans 2018 har skolan haft krav på sig att minska kostnaderna. Tolv tjänster har dragits in och verksamheten har minskat kostnaderna med cirka tio procent.

– Jag vill verkligen vara med i det här avtalet för elevernas skull. Om de andra fyrkantskommunerna ska gå efter riksprislistan minskar Grans med 4–4,5 miljoner kronor. Det innebär att de inte får ihop sin budget och i värsta fall måste vi ta pengarna från något annat, kanske lägga ner program på Grans eller Strömbacka, säger Louise Mörk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!