– Vi reserverade oss för att vi tycker att det är bra att Hemmingsmark har fått tillstånd att driva friskola och vi tycker även att alla ska behandlas lika. Man har inte ifrågasatt friskolan i Lillpite, men man har ifrågasatt friskolan i Hemmingsmark, säger Eva-Britt Danielsson (C), ledamot i barn- och utbildningsnämnden.
Beslutade överklaga
Det var under onsdagen som nämnden beslutade att överklaga skolinspektionens godkännande av friskolan. Nämnden var dock inte enlig, socialdemokraterna och vänstern – som är i majoritet röstade för ett överklagande. Centern, folkpartiet och moderaterna reserverade sig.
– Skolan i Hemmingsmark är av central betydelse för byns framtida utveckling. Vi hoppades att socialdemokraterna och vänstern skulle se positivt på en friskola i Hemmingsmark efter skolinspektionens tydliga godkännande, säger Danielsson.
Det är inför nästa läsår som föräldrar i Hemmingsmark sökt tillstånd att bedriva förskoleklass, grundskola årskurs 1-6 samt fritidshem i byn. Detta efter att nämnden beslutat att lägga ner skolan från och med den här hösten.
Avslog först
Skolinspektionen avslog först ansökan, men beslutet överklagades av föräldrarna och i ett nytt beslut i mitten av oktober kom istället ett godkännande.
– De fick naturligtvis inte godkänt först, eftersom de inte haft nog tid på sig att skriva en komplett ansökan, men när de fick avslag så fyllde de i det som saknades och då gick det såklart igenom, säger Danielsson.
Ruth Rahkola (S), ordförande i nämnden är dock av en annan åsikt.
– När skolinspektionen först avslog fanns många skäl till det, man sa att det inte fanns ett tillräckligt elevunderlag, tillräckligt stabil ekonomi och brister i hur man skulle bedriva fritidsverksamheten. Vi tycker inte att det framgår i det nya beslutet, hur man har kunnat ändra det gamla beslutet. Sedan har man inte alls fört någon dialog kring att vi nu kan blir tvungna att lägga ner skolan i Blåsmark på grund av för lågt elevantal.
Olika ärenden
Varför överklagade ni inte skolinspektionens beslut att tillåta friskola i Lillpite?
– Blir skolan i Lillpite kvar, blir det färre elever på de övriga skolorna i närområdet, men det finns ingen risk att vi behöver lägga ner någon skola. Det är skillnaden mellan de två ärendena, säger Rahkola.
Skolinspektionen ska nu pröva om det finns grund för att ändra beslutet med anledning av vad som framgår i kommunens överklagande. Om Skolinspektionen inte ändrar beslutet går överklagandet vidare till förvaltningsrätten. Domstolen tar då över ansvaret och dom meddelas längre fram.