Regionen permanentar SPOT: "Sett positiva resultat"

Under tisdagens sammanträde beslutade regionstyrelsen att permanenta den nya vårdlösningen spot och införa den som ordinarie verksamhet inom psykiatrin. Samtidigt skjuter man på beslutet att slutligen lägga ner slutenvårdsplatserna i Piteå.

Regionstyrelsen har under tisdagen beslutat att införa specialpsykiatriska omvårdnadsteam som en ordinarie vårdlösning i Piteå. Samtidigt hålls slutenvårdsavdelningen i Piteå fortsatt stängd, vilket kritiseras av oppositionen i Regionen. (Arkivbild)

Regionstyrelsen har under tisdagen beslutat att införa specialpsykiatriska omvårdnadsteam som en ordinarie vårdlösning i Piteå. Samtidigt hålls slutenvårdsavdelningen i Piteå fortsatt stängd, vilket kritiseras av oppositionen i Regionen. (Arkivbild)

Foto: Simon Olofsson

Piteå2025-06-03 17:46
  • Region Norrbotten permanentar vårdformen SPOT efter att man upplevt positiva resultat med vårdformen.
  • Beslut om att stänga slutenvårdsplatser i Piteå skjuts upp på grund av problem i Sunderbyn, där potentiellt disponibla vårdplatser fortsatt hålls stängda.
  • Oppositionen kritiserar beslutet och menar att psykiatrins utmaningar ignoreras.

Regionstyrelsen har nu utvärderat den initiala testperioden av så kallade specialpsykiatriska omvårdnadsteam (spot) i Piteå. Under tisdagen beslutade man att gå vidare med vårdformen och klubba igenom den som ordinarie verksamhet inom regionen.

– Vi har kört det här på försök och vi ser positiva resultat. Det underlag som ligger till grund för beslutet visar att patienterna och norrbottningarna är nöjda med den modellen av vård. Därför permanentar vi förslaget att fortsätta spot som vårdform, säger regionstyrelsens ordförande Anders Öberg (S).

Regionstyrelsens ordförande Anders Öberg (S) säger att spot-teamen visat positiva resultat och att man är nöjda med att gå vidare med övergången till öppna vårdformer. (Arkivbild)
Regionstyrelsens ordförande Anders Öberg (S) säger att spot-teamen visat positiva resultat och att man är nöjda med att gå vidare med övergången till öppna vårdformer. (Arkivbild)

Enligt den utvärdering som ligger till grund för tisdagens beslut bedöms införandet av spot minskat behovet av inläggningar i slutenvården med 39 procent i det område där spot verkar. Samtidigt som spot testats och slutenvårdsplatserna i Piteå stått vakanta har situationen för psykiatrin i Sunderbyn däremot varit fortsatt svår. 

Anders Öberg säger att man av olika anledningar inte kunnat öppna förväntat antal vårdplatser på sjukhuset. Som ett resultat av den ansträngda situationen har regionstyrelsen valt att skjuta upp beslutet kring huruvida den slutenvårdspsykiatriska avdelningen i Piteå ska stängas ner permanent.

– Vi har inte kunnat öppna alla tillgängliga platser i Sunderbyn under den här perioden. Det beror främst på att övervakningslarmet inte fungerat. I dagarna har man installerat ett nytt, men vi vill utvärdera och se hur detta fungerar. Därför väntar vi med att ta beslut om att flytta vårdplatserna från Piteå till Sunderbyn permanent.

Han förnekar däremot att den tuffa situationen i Sunderbyn skulle vara ett resultat av ett större flöde av patienter från Piteå.

– Det är inte på grund av att fler piteåbor lagts in som gjort att det varit trångt i Sunderbyn. Det beror snarare på att man håller på att se över närpsykiatrin i Luleå, som tappat sin lokal inne i Luleå.

Kan ni se en minskning av inlagda patienter i områden där spot verkar?

– Ja, det har vi gjort.

Har ni fått några reaktioner från personalen inom psykvården?

– Personal som jobbar med detta är väldigt nöjda. De trivs med att jobba på det här sättet. Det beror nog mycket på att det är ett team-arbete. Vi har också haft lätt att rekrytera till tjänsterna i Piteå. Vi ser att de här öppna vårdformerna är en bra lösning.

Situationen inom länets psykiatri har kritiserats hårt av både personal och av den politiska oppositionen inom Regionen. Linda Frohm, regionråd för Moderaterna, är kritisk till att permanenta specialpsykiatriska omvårdnadsteam samtidigt som man håller slutenvårdsplatserna i Piteå stängda.

– Jag anser att vi har ett haveri inom psykiatrin i Norrbotten. Att permanenta den här delen utan att samtidigt se över de andra delarna tycker jag är katastrof. Jag tycker inte att man tar psykiatrins samlade utmaningar på tillräckligt stort allvar. Det är faktiskt människors liv som ligger i potten här.

Hon ställer sig också kritisk till slutsatsen att införandet av spot minskat behovet av inläggning med 39 procent.

– Det vet vi ju inte. Vi har haft en så svår situation på Sunderbyn under den här testperioden med för få disponibla vårdplatser. Ett sådant resultat lika gärna kan spegla bristen på vårdplatser där man tvingats prioritera på ett mycket hårdare sätt.

Linda Frohm har tidigare ställt sig positiv till spot som komplement till en fungerande slutenvårdspsykiatri, en position hon fortsatt vidhåller.

– Jag tycker att spot verkar vara ett bra komplement och att det ger ytterligare ett ben för psykiatrin att arbeta med. Det handlar om att stötta upp i hemmet, övergången från slutenvård och i vissa fall också att kunna undvika inläggning. Jag anser däremot inte att den kan ersätta behovet av en fungerande slutenvårdpsykiatri.

Linda Frohm, regionråd för Moderaterna, är kritiska till beslutet och vill se mer fokus på ett utökat antal vårdplatser
Linda Frohm, regionråd för Moderaterna, är kritiska till beslutet och vill se mer fokus på ett utökat antal vårdplatser
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!