Enligt resultatet i en amerikansk studie kvarstår immunitet mot covid-19 troligen i minst åtta månader efter insjuknande. Samtidigt som allt fler vaccineras ställer sig många frågan – hur länge håller immuniteten från vaccinet?
– Det vet man inte riktigt. Om man har fått två doser så hävdar man att det håller bättre än om man har haft infektionen, men det återstår att se. Det kan hända att man kommer att vaccinera befolkningen en tredje gång om ett år eller så. Det är inte omöjligt, säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt.
Det måste tiden utvisa, konstaterar han.
– Man följer upp och analyserar de som har varit med i studierna och märker man att de tappar immunitet snabbt så kan det hända att man ger dem ett skott till efter ett år. Så är det med många vacciner.
Världsorganisationen WHO förutspår att viruset kommer utvecklas till en endemi – alltså att SARS-CoV-2 är här för att stanna. Anders Nystedt är inne på samma linje.
– När vi har en god immunitet tror jag att viruset kommer att bli ett virus som går runt. Jag tror inte att vi blir av med viruset, men symtomen kommer att bli lindrigare. Alla kommer att ha en viss grundimmunitet, så det kommer att bli en mer vanlig bondförkylning av det. Precis som de andra coronavirusen som vi har i omlopp.
Det krävs dock att många är vaccinerade, konstaterar Nystedt.
– Det räcker inte med att vi vaccinerar gamlingarna på säbo eller vårdpersonalen. Men jag tror att vi är klara innan sommaren.
Har ni fått rapporter om några kortsiktiga biverkningar?
– Nej, det hörs ingenting. Det var ju någon i Sörmland som hade fått en allergisk reaktion. Det går ju att behandla, men det är ändå obehagligt. Men i Norrbotten har jag inte ens hört att man har fått särskilt ont i armen. Det är helt förväntat att man ska få de vanliga biverkningarna. Att man ska få lite ont i armen och immunförsvaret ska reagera på vaccinet ungefär som man reagerar på en infektion.
Enligt smittskyddsläkaren består testgrupperna av ett representativt urval av befolkningen.
– Man har sett till att man har både äldre och personer med kroniska sjukdomar. Det är ganska många 70-plussare som har varit med. Så jag är väldigt trygg i att säga att risken med vaccinering är otroligt liten. Det är aldrig ofarligt, men Panodil och Alvedon kan ge svårare biverkningar, säger Anders Nystedt.