Förslaget/förslagen på hur skolan i framtiden ska se ute i kommunen har väckt ilska och skapat irritation. Turerna i skolstrukturutredningen har varit många. Det har hållits protestmöten, demonstrerats, skapats aktionsgrupper, samlats in namnunderskrifter och så vidare.
I höst är det val och inför det har ett antal personer startat och registrerat ett parti som kommer att ställa upp i kommunalvalet. Partiet heter Skolpartiet i Piteå och som namnet antyder är det skolfrågor som är i fokus.
Inget gehör
– Vi vill vara ett alternativ för dem som vill behålla byaskolorna och som inte vill rösta borgerligt, säger Anders Nordin, som står som förstanamn på listan.
Anders Nordin och Petra Radonsky (andranamn på partilistan) säger att partiet inte är ett en-fråges-parti , och lyfter fram att många frågor som beslutas av kommunen, på något sätt berör skolan.
– Det kan till exempel var demokratifrågor, bussar, kollektivtrafik och frågor om barn- och ungdomar, säger Anders Nordin.
Anders Nordin och Petra Radonsky tror att många Pitebor är trötta på att inte få något gehör för de synpunkter som förts fram i skoldebatten.
Demokratiunderskott
– Folk har kommit med massor av kloka åsikter där de ansvariga bara nickat och därefter fortsatt på det spår man i förväg bestämt. De ansvariga har inte brytt sig ett dyft om folks synpunkter, säger Anders Nordin.
Han tycker att det råder ett demokratiunderskott i kommunen där folket bara ställs inför fattade beslut eller får tycka till om redan färdiga förslag.
I valet i höst hoppas Anders Nordin och Petra Radonsky på brett stöd från Piteborna, där två procent av rösterna skulle innebära ett mandat i fullmäktige.
Hur ska ni jobba fram till valet?
– Vi bildades ganska sent och har inte några klara valstrategier. Vi tror på att upplysa folk och att påminna så att de inte glömmer bort vad som hänt i skolfrågan. Vi vill påminna folk om att inte rösta på partier som vill lägga ner skolorna.
Planerar för friskola
Petra Radonsky som bor med små barn i Backträsk, tror inte hon skulle ha flyttat dit om det inte hade funnits tillgång till förskola och skola inom rimligt avstånd. Hon vet inte heller om familjen kommer att bo kvar om skolorna försvinner.
– Det är jättesvårt att svara på. Men jag kan säga att vi kommer att göra allt för att byaskolorna blir kvar.
Vad gör ni om skolorna läggs ner?
– Då startar vi en friskola. I augusti ska vi ha ett möte om det, säger Petra Radonsky.