Den nya föreskriften trädde i kraft redan i oktober förra året.
Det är emellertid tveksamt hur stort genomslag den haft.
– Vi håller som bäst på med att plocka fram mejladresser till en rad butiker och företag som kan tänkas omfattas av de nya föreskrifterna, säger Krister Östrén, ställföreträdande räddningschef i Piteå kommun.
Hårspray
Föreskriften ersätter sprängämnesinspektionens gamla regelverk när det gäller tillstånd för hantering av brandfarliga gaser och vätskor. Kortfattat innebär den bland annat att den som hanterar mer än 100 liter aerosoler i publik verksamhet, exempelvis i en butik eller hårateljé, måste söka tillstånd hos räddningstjänsten i den kommun där aerosolerna hanteras.
Som aerosoler betraktas bland annat hår-, insekts-, ugns-, doft-, bromsspray och andra tryckbehållare eller sprayburkar.
Det här skulle kunna innebära att hårfriseringar blir skyldiga att söka tillstånd?
– Ja, om det sammantaget handlar om hundra liter, säger Krister Östrén och betonar att det är flask- eller burkvolymen som det beräknas på.
– Är det någon som är osäker går det bra höra av sig till oss, tillägger han.
Men även biltillbehörsbutiker kan komma i fråga i en större utsträckning än tidigare. Det handlar då kanske mer om mängden aerosoler som exponeras i butiken sammanräknat med lagervarorna.
Kostnader
– Vi är som sagt var i färd med att skicka ut de här nya föreskrifterna till butiker, poängterar Östrén igen.
Det finns fler områden som kan komma att betraktas som nya och tillståndsskyldiga, nämligen festivaler och mässevenemang.
– Så är det. Vi har ju både Piteå dansar och ler samt Noliaveckan, säger Krister Östrén.
Regelverket gör det emellertid inte lättolkat vem eller vilka som måste söka tillstånd. Exempelvis kan det vara så att knallar som säljer varm mat och som nyttjar 60 liter gasol måste ha ett tillstånd.
– Helt enkelt är det inte, men vi håller på och tittar på den här saken, säger Östrén.
Även byggarbetsplatser
Med de nya tillstånden följer även en kostnad. Exakta belopp varierar, men det handlar minst om 800 kronor.
– Det är den timtaxa vi debiterar enligt beslut som tagits i kommunfullmäktige.
Noterbart är att även byggarbetsplatser omfattas av de nya föreskrifterna.
– Det stämmer. Ett konkret exempel är de måleriarbeten som Skanska utför under Bergsviksbron för närvarande. Företaget använder stora mängder gasol för att värma upp de ytor som de målar och då krävs tillstånd, säger Krister Östrén.