Nya tider för gymnasiet

Gymnasieskolan står inför stora utmaningar. Om tio år är hälften av de yrken som finns i dag borta. För hänga med och föra skolan in i nutiden har grunden lagts till ett omfattande arbete.

Framtiden. Robert Bergvall, Stimo, Ruth Rahkola, BUN-ordförande, Ingemar Jernelöf, skolchef och Britta Dahlén, gymnasiechef har alla jobbat med projektet Strömbackaskolan 2025.

Framtiden. Robert Bergvall, Stimo, Ruth Rahkola, BUN-ordförande, Ingemar Jernelöf, skolchef och Britta Dahlén, gymnasiechef har alla jobbat med projektet Strömbackaskolan 2025.

Foto: Annika Lahti

PITEÅ2017-06-28 20:00

Om tio år kommer hälften av de yrken som finns i dag att vara borta. Skolan måste blicka framåt för att hänga med i utvecklingen och ta reda på hur det påverkar skolan.

– Vi har diskuterat i styrgruppen vad skolans själ är och vad vi vill åstadkomma. Vi har funnit att demokratiuppdraget är extra viktigt. Arbetet som tagits fram handlar inte om konkreta förslag utan mer om skolans uppdrag och hur vi ska organisera detta. Vi måste även fundera över hur ekonomin ska bära i framtiden, sa Britta Dahlén, gymnasiechef när ledamöterna i BUN fick ta del av den digra luntan som projektet resulterat i.

Arbetet där rektorer och ledningsgrupp från Strömbacka deltagit tillsammans med bland annat skolchefen har letts av konsultföretaget Stimo.

Den digra luntan kan ses som lite av en bibel. Utifrån den fortsätter arbetet med projektet Strömbackaskolan 2025, en framtidsspaning som så småningom kommer att leda till förändringar vad gäller exempelvis utbildningarna och lokaler.

– Projektet är ett grunddokument som vi ska fortsätta arbeta med. Den stora utmaningen blir att ta utbildningarna med i nutiden, sa Ruth Rahkola, ordförande i Barn- och utbildningsnämnden.

Dokumentet visar på både små och stora saker som behöver ses över. En del i arbetet har varit att kontakta företag med en enkät och enskilda intervjuer för att ta reda på deras syn på samarbetet med skolan. Slutsatsen blev att det finns områden att utveckla. Digitaliseringen pågår allt snabbare.

Ordet ”nyindustrialisering” har blivit ett begrepp. Vartannat jobb beräknas automatiseras inom 20 år.

– Vi ska inte se det bara som ett hot, utan även en möjlighet till andra jobb, sa Jonas Wallin, rektor vid Strömbackaskolan.

Strömbackaskolan har 14 av 18 nationella program. Vissa har för få elever och för lågt söktryck vilket innebär en hög kostnad per elever.

I framtiden kommer utbildningarna att förändras, flexiblare lösningar måste till om inte annat för att nyttja lokaler bättre.

Än är det för tidigt att ange några tidsramar för konkreta förändringar.

En översyn av inriktningar måste göras för att matcha framtidens digitalisering hos industritekniska programmet, Teknikprogrammet och Elprogrammet.

Arbetsmarknadens behov måste tas i beaktande.

– Särskilda marknadsföringsinsatser från skolan behövs för att lyckas få fler elever till vård- och omsorgsprogrammen, sa Robert Bergvall, konsult Stimo.

Yrken som kan tas över av datorn

Fotomodell 98 procents risk

Bokföringspersonal 97 procent

Biblioteksassistenter 96,6 procent

Kassapersonal 95,3 procent

Försäljare detaljhandeln 94,4 procent

Torg och marknadsförsäljare 94 procent

Övrig kontorspersonal 94 procent

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om