Nya tag ska minska krogvåldet

Granskningen hur länets krogar sköter utskänkningen av alkohol hårdnar. Projektet "Ansvarsfull alkoholservering" ska minska våldet på och i anslutning till serveringarna.

Serveringen till överberusade och underåriga personer på krogen minska genom projektet "Ansvarsfull alkholservering".

Serveringen till överberusade och underåriga personer på krogen minska genom projektet "Ansvarsfull alkholservering".

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2008-05-24 06:00
Det är samtliga länsstyrelser i landet som genom regeringen fått uppdraget. Projektet att minska krogvåldet bygger på bättre kontroll, mer samarbete och utbildning av krogpersonalen och polisen.
- Ett metodiskt arbete byggt på samverkan, utbildning och ökad tillsyn ger mycket goda effekter för att minska våldet i och utanför restauranger och serveringsställen. Erfarenheter av metoden från andra län visar att man inom några år kan få ner våldet på och utanför krogarna med 20-30 procent, säger landshövdingen i Norrbotten, Per-Ola Eriksson som är ordförande för styrgruppen i projektet.
Tryggare krogmiljö
Länsstyrelsen har fått extra pengar för projektet. På ett halvår har 200 personer inom restaurangbranschen i Norrbotten utbildats för att skapa en tryggare krogmiljö. Polisen kommer att utbildas i att mer aktivt och systematiskt kontrollera krogarna.
Projektet syftar i första hand till att förhindra servering till ungdomar och till att stoppa överservering av redan märkbart berusade gäster. Målsättningen är också att alla krogar ska ha en egen policy för sin serveringspersonal.
Redan nu testas hur serveringspersonalen sköter utskänkning av alkohol. Dels genom att utbildade skådespelare som spelar berusade på krogarna, dels genom att ungdomar som är 18 år, men ser yngre ut, beställer alkohol utan att visa legitimation.
Så här långt har skådespelarna blivit serverade i ungefär 50 procent av fallen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om