Nya satsningar ska korta röntgenköer

Köerna till röntgen är långa på Piteå älvdals sjukhus. Men nu ska de kortas. I höst utökas antalet ordinarie läkare från en till tre. Dessutom är en ny och bättre röntgenapparat snart på plats.- Vi kommer definitivt att producera fler undersökningar i höst, säger Birgitta Larsson-Hamrén, verksamhetschef för bild- och funktionsmedicin.

Jonas Ljungman, läkare på Piteå älvdals sjukhus, ägnar en del av sitt arbete åt att granska röntgenbilder. Allt fler röntgenbilder kommer att tas i höst när antalet ordinarie läkare på radiologiska avdelningen utökas från en till tre.

Jonas Ljungman, läkare på Piteå älvdals sjukhus, ägnar en del av sitt arbete åt att granska röntgenbilder. Allt fler röntgenbilder kommer att tas i höst när antalet ordinarie läkare på radiologiska avdelningen utökas från en till tre.

Foto: Björn Lindberg

PITEÅ2008-10-09 06:00
Strejken i våras slog hårt mot patienterna som väntade på röntgenundersökningar.
- Vi tappade 1000 undersökningar och det är inte lätt att jobba in, säger Larsson-Hamrén.
Kön till röntgen har kortats lite men är fortfarande lång i Piteå. Nu finns dock goda förutsättningar att minska den i en snabbare takt.
- Nu under hösten ser det klart bättre ut. Vi ser en ljusning när det gäller väntetider.
Det finns två anledningar till det.
Piteå har haft en fast röntgenläkare. Från och med nästa vecka är det tre. Dessutom tillkommer vikarier.
- Vi kan ha tre till fyra läkare per dag i höst vilket är bättre än tidigare. Att knyta till oss läkare var det viktigaste för oss därför känns det bra att vi har lyckats.
Den andra anledningen är att Piteå älvdals sjukhus liksom sjukhusen i Kalix och Sunderbyn får en ny datortomograf. En total investering på 21 miljoner kronor.
Den nya apparaten används vid skiktröntgen av bland annat mjukdelar och hjärnan. Fördelarna är att den är snabbare, har lägre stråldoser, kan utföra fler typer av undersökningar och ger en bättre bildkvalité vilket ska ge säkrare diagnoser och ökad patientsäkerhet.
Gamla apparaten skrotas
Datortomografen ska börja användas vecka 43. Därför pågår ett renoveringsarbete på radiologiska enheten för att bereda plats. Den första tiden används både den gamla och den nya röntgenapparaten.
- Det innebär att vi kan ta emot fler patienter under den perioden. Det känns väldigt positivt.
Efter någon vecka skrotas den gamla datortomografen som börjar bli för sliten.
Fler läkare och en bättre röntgenapparat. Det kan medföra kortare väntan på röntgentid.
- Det här innebär en klar förbättring för verksamheten. Det är svårt att säga om väntetiderna kommer att minska även om vi hoppas på det. Men det beror på hur många remisser som kommer in.
Sedan i somras finns ingen röntgenläkare efter klockan 20 vardagar och under delar av helgerna. Röntgenbilder skickas då digitalt till Sunderbyn där läkare tittar på dem. Så blir det även i fortsättningen.
-  Men det spelar ingen jättestor roll när röntgensjuksköterskor alltid finns på plats och bilderna direkt skickas till läkare i Sunderbyn.
Eventuellt kommer antalet fasta läkare på röntgen att sjunka från tre till två efter nyår då en doktor återgå till sin gamla positionering.
- Det är inte bestämt hur många läkare vi ska ha efter nyår, säger Birgitta Larsson-Hamrén.





Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om